ЕВРОПА ће се ове зиме суочити са озбиљним проблемима због смањења испорука гаса из Русије, изјавио је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

– Европа жање оно што је посејала. Однос Европе према председнику Русије Владимиру Путину и њене санкције (против Русије) неизбежно су довеле господина Путина у ту ситуацију. Мислим да ће Европа ову зиму провести са озбиљним проблемима. Турска у овој фази нема проблема са снабдевањем гасом – рекао је турски председник.

Енергетска криза у Европској унији погоршала се крајем јула када су почели прекиди у испорукама гаса из Русије у низ земаља ЕУ, повезани између осталог и са проблемима са техничким ремонтом турбина за „Северни ток“ због санкција које су уведене против Русије.

Како је 2. септембра известила прес-служба Гаспрома, откривено је цурење моторног уља у јединој турбини станице Портоваја која је још радила, те је прекинуто снабдевање природним гасом док се квар не отклони.

Сименс енерџи, који је радио на одржавању турбина Северног тока 1, навео је да узроке цурења нафте може елиминисати само специјализована компанија за поправке.

Испорука руског гаса Европи преко гасовода Северни ток 1 неће бити настављена у потпуности све док „колективни запад“ не укине санкције Москви због сукоба са Украјином, саопштио је Кремљ.

Оставите Коментар