Тренутни вршилац дужности министра одбране САД Патрик Шенахан је представио свој војни план прошлог четвртка, на састанку са безбедносним саветницима председника Доналда Трампа.

Према том плану, Пентагон је спреман да пошаље више од 120.000 војника на блиски исток у случају да Иран убрза свој наводни програм за развијање нуклеарног оружја, преноси Спутњик.

Овај ревидирани план је спремљен на основу захтева Џона Болтона, саветника за безбедност Беле куће. За сада није потврђено да ли ће Доналд Трамп заиста послати толики број војника на блиски исток.

Према изворима на које се позива Спутњик, број војника који се помиње у овом плану је шокирао све присутне на Шенахановом састанку, поготово ако се узме у обзир да је исти број војника био послат на Ирак током инвазије 2003. године.

Међутим, овај план за сада и јесте само то, план – тако да не представља неки обавезујући документ. У сваком случају, толики број америчких војника на границама Ирана би сигурно довео до ескалације каква није виђена неколико деценија.

Ситуација на Блиском истоку је на ивици, поготово после америчких оптужби да су иранске трупе у Сирији и Ираку одговорне за неколико стотина погибија америчких војника, као и последично означавање иранског Корпуса чувара Исламске револуције (Револуционарна гарда) као терористичке организације.

Званични Техеран са друге стране упозорава да су ови потези Вашингтона усмерени да баце Иран на колена, како би пристали на Трампов план везан за нуклеарну енергију и наводни развој нуклеарног оружја.

Оставите Коментар