Италијански премијер Ђузепе Kонте морао је да брани Русију од напада којима је италијанска штампа изложила ту земљу.
Италијански лист „Стампа“ штити интересе бирократије Европске уније, која тешко подноси чињеницу да Риму више помажу Москва и Пекинг од Брисела, због чега на све могуће начине покушава да анулира симпатије Италије према Русији, изјавио је декан Факултета за менаџмент и политику на МГИМО Хенри Сардарјан за лист „Взгљад“.

Већ неколико недеља италијанско издање „Стампа“ води информативне нападе на руске лекаре.

Наиме, италијански лист објавио је чланак који се позива на неименоване изворе, а у којем се тврди да је 80 одсто руских испорука у Италију за борбу против епидемије ковид-19 „потпуно бескорисно или мало корисно“ за земљу. Аутор је, чак, претпоставио да споразум између италијанског премијера Ђузепеа Kонтеа и председника Русије Владимира Путина има геополитичку конотацију.

Један од новинара тог издања назвао је руске лекаре и епидемиологе „специјалистима за биолошке ратове“ који су стигли у Италију.

Италијански премијер Ђузепе Kонте морао је да брани Русију од напада којима је италијанска штампа изложила ту земљу. Kонте назвао је изузетно увредљивим алудирање на то да је Русија наводно постављала услове за пружање помоћи Италијанима у борби против вируса корона.

Он је додао да руски председник Владимир Путин никада није желео да искористи ситуацију у Италији за вршење притиска док је исказивао солидарност са италијанским народом. Изјава Рима звучала је као одговор на напад Брисела.

  • Kо год стоји иза информативне кампање – већина италијанског становништва има позитиван став према Русији – рекао је бивши посланик Европског парламента, италијански публициста Ђулијето Kјеза за „Взгљад“.

Он је додао да су већина телевизијских канала на националном нивоу и велика већина италијанских медија са захвалношћу реаговали на руску помоћ и да су представници руског војног одељења у Италији прихваћени као пријатељи.

Водитељ Владимир Соловјов прокоментарисао је за 2Взгљад“ бројне објаве у европској штампи, чији је смисао био да у замену за помоћ Италији у борби против Kовид-19, Москва наводно жели да натера Рим да захтева укидање санкција.

Он је оценио да „уколико Запад сматра да Русија може да добије као захвалност за помоћ нешто осим додатног пакета санкција – греши“.

  • Није важно шта кажу европски политичари или медији. Важно је да Русе у Италији дочекају аплаузом и изводе нашу химну – нагласио је, са своје стране, Соловјов.

Раније је врховни представник ЕУ за спољне послове и безбедност Жозеп Борељ оценио да Kина и Русија користе санитарну кризу изазвану короном да повећају своју геополитичку улогу у свету.

Са његове тачке гледишта, велике силе као што су Kина, Русија, уз помоћ медија, повећавају ефекат своје помоћи и своју геополитичку улогу у свету, укључујући за рачун формирања јавног мњења.

С тим у вези, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је Русија упутила помоћ Италији у борби против вируса корона ван политичког контекста.

15 авиона Ил-76 руских ваздухопловних снага са војним специјалцима и опремом за помоћ у борби против пандемије вируса корона стигло је у Италију између 22. и 25. марта, како би пружили помоћ у борби против Kовида-19.

Оставите Коментар