Сви јапански политичари који су говорили на церемонији у знак сећања на жртве атомског бомбардовања Хирошиме 1945. године прећутали су чињеницу да су бомбу бациле САД.

Истовремено, премијер Фумио Кишида и гувернер Хирошиме Хидехико Јузаки споменули су Русију, преносе „РИА Новости“.

Само је тeлекомпанија „ТБС“ у директном преносу из Парка мира, где је одржана церемонија, на самом почетку напоменула да су Сједињене Државе одговорне за нуклеарно бомбардовање.

Ово није рекао ни градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи у традиционалној Декларацији мира, ни гувернер Јузаки, ни премијер Кишида.

„На данашњи дан пре 78 година од једне атомске бомбе изгубљено је преко сто хиљада драгоцених живота. Град се претворио у спаљену земљу, у трену људи су били лишени снова и светле будућности“, рекао је Кишида, али није поменуо ко је бацио бомбу.

Али је поменуо Русију.

„Сада, због продубљивања подела у међународној заједници по питању смањења нуклеарног наоружања и због чињенице да Русија прети нуклеарним оружјем, пут ка томе постаје све тежи“, рекао је премијер.

Гувернер Хирошиме је свој говор започео спомињање „нуклеарних претњи Русије“ и нуклеарног и ракетног програма Северне Кореје, али такође није поменуо САД. Он је нагласио потребу да се напусти нуклеарно оружје, рекавши да су непријатељства у Украјини почела „не зато што Украјина нема нуклеарно оружје, већ зато што га Русија има“.

Раније генерални секретар УН Антонио Гутереш, чију је поруку прочитао његов заменик за питања разоружања Изуми Накамитсу, у свом говору није поменуо САД као кривца за погибију становника Хирошиме.

Дан раније портпаролка руског Министарства спољних послова је коментарисала наводе из јапанске „Беле књиге о одбрани“, и рекла: „покушавајући да убеде домаћу и страну публику у своју забринутост за безбедност држава Старог света, Русију позиционирају као ‘непосредну и најозбиљнију војну претњу’ Европи. Ово изгледа посебно лицемерно у контексту ‘незгодне’ историјске истине коју су власти земље пажљиво заташкавале“, мислећи тиме на учешће Јапана у Другом светском рату на страну Немачке.

Она је посебно истакла да „администрација Фумиа Кишиде иде ка коначном губитку независности у спољној политици, служећи интересима ‘колективног Запада’. Нажалост, у овом својству Јапан није у стању да објективно и непристрасно процени процесе који се одвијају на светској сцени, „Администрација Фумиа Кишиде иде ка коначном губитку независности у спољној политици, служећи интересима ‘колективног Запада’. Нажалост, у овом својству Јапан није у стању да објективно и непристрасно процени процесе који се одвијају на светској сцени“

Церемонија у знак сећања на жртве атомског бомбардовања одржана је у Парку мира у Хирошими на 78. годишњицу трагедије. Присуствовали су премијер Јапана, чланови владе, као и представници међународних организација и дипломатских мисија 111 држава, што је рекордан број. Ове године, као и раније, на церемонију нису позване руске и белоруске дипломате.

(РТ Балкан)

Оставите Коментар