Учесници разговора у Џеди представили су алтернативни план за решавање сукоба у Украјини, преносе „РИА Новости“ извештај немачке агенције ДПА.

На преговорима у Саудијској Арабији представљен је још један могући мировни план, који су развиле саудијске власти и још неколико земаља. Према писању медија, о иницијативи је обавештена и Русија.

Део алтернативног плана који се разликује од такозваног „мировног плана Зеленског“ је интегритет Украјине и прекид ватре на свим фронтовима, почетак мировних преговора под окриљем Уједињених нација и размена заробљеника, пише ДПА.

Дан раније су у Џеди почели преговори о Украјини на које су позвани представници око 30 земаља, али не и Русије. Бројне државе су потврдиле своје учешће, укључујући САД, Велику Британију, Јужну Африку, Пољску. С друге стране, мексички председник Андрес Мануел Лопез Обрадор рекао је да његова влада неће учествовати у преговорима без Русије.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, коментаришући разговоре у Џеди, истакла је да је доношење одлука о украјинској кризи на политичком нивоу без учешћа Москве апсурдно и бесмислица. Ипак, делегати имају „пун простор за креативност“ да разговарају о овом питању, нагласила је она.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров раније је рекао да је главни циљ овог састанка о Украјини „покушај да се убеде представници Глобалног југа да бар донекле подрже ‘формулу мира’ Зеленског, што је апсолутно неприхватљиво и неперспективно“.

Оставите Коментар