Влада Венецуеле није од Русије тражила војну помоћ – изјавио је директор департмана за Латинску Америку у Министарству иностраних послова РФ Александар Шћетињин.

На новинарско подсећање да је сиријски председник, Башар ал Асад, такву помоћ од Москве затражио, Шћетињин је рекао:

– Поређење Сирије и Венецуеле није коректно. Ако проанализирате ситуацију, биће вам јасно да међу њима постоји велика разлика.

Шћетињин је позив САД  венецуеланским официрима да пређу на страну узурпатора Хуана Гваида, који се уз амерички благослов самопрогласио за шефа државе, назвао директним и грубим мешањем Вашингтона у унутрашње ствари Венецуеле:

– Као што је већ рекао министар Лавров, Милерова комисија, која се бави наводним мешањем Русије у изборе у САД, одмара се, а за то време се Вашингтон упустио у нечувено мешање у унутрашње ствари Венецуеле. Имам у виду директно обраћање армији Венецуеле да се окрене против сопствене власти.

Бела кућа је претходно саопштила да власти САД одржавају контакте са целим низом венецуеланских високих официра ради свргавања власти у Каракасу.

Двојица-тројица су већ објавила да подржавају Гуаида, али је то – бар засад – мизеран број. Како ће се наредних дана и недеља држати већина венецуеланских генерала и других официра?

Многи ће, већ сада је извесно, остати на страни Мадура јер их је Чавезов социјализам друштвено уздигао и њему све дугују.

А и „милисианос“ – припадници добровољачких „народних одреда“ –  махом потичу из сиромашних породица које од „Чавезовог социјализма“ живе са проблемима, али сасвим сношљиво.

Станове – најчешће са три просторије – добијају безмало бесплатно (рата кредита није ни пола долара месечно).

Држава им два пута месечно  обезбеђује (по члану породице) по килограм кукурузног брашна, килограм и по пшеничног, два литра зејтина, два килограма пиринча, четири конзерве рибе, два килограма пасуља, паковање млека у праху…

Све то их кошта 135 боливара – мање од три динара!

Комуналне услуге (вода, струја, гас…) – коштају их динар-два- више.

Толико кошта и пун резервоар бензина (60 литара). На пумпама.

Лекарски прегледи и операције су потпуно бесплатни. једино што у земљи – због америчких санкција и економске блокаде – има проблема са снабдевањем лековима.

У Венецуели ради око 2.000 кубанских лекара, а Каракас њиховој земљи даје јефтино нафту.

У Венецуели постоји преко 16.000 државних продавница Мерцал у којима се цене годинама нису мењале.

Свашта се може купити, али се купци унапред морају најавити и добити број за куповину.

У Венецуели постоји и 6.000 кухиња у којима свако може добити тањир топле супе за мање од једног динара.