Селективна борба против насиља као симбол опозиционих протеста – жртве су само они, они који не шетају са њима нису битни

Искоришћавајући незапамћену трагедију, од које се наше друштво још дуго неће опоравити, опозициони лидери организовали су протесте желећи да придобију покоји политички поен, а онда су им се придружили и поједини глумци. И они неки поен да добију, пошто им популарност и хонорари који расту у последњој деценији ваљда нису довољни.

Међу њима је и глумица Тамара Драгичевић која је романтичном фотографијом, са карактеристичним осмехом на лицу и кучетом у рукама поручила на Инстаграму да шета, подржавши тако протесте дела опозиције. Kако наћи везу између тог осмеха и трагедије и жала за децом, просечном посматрачу није јасно.

Сада глумица Тамара Драгичевић тврди да јој порукама на друштвеним мрежама прете деци, иако се из порука не види ни једна претња. Kаже да је те претње пријавила полицији. Њен супруг такође глумац Петар Бенчина за тајкунске медије изјављује да ће сам да брани своју децу јер полиција не реагује?! То што је неко на мрежама написао како се из удобности сопствених фотеља позива на линч, свакако је засметало овом глумачком пару, те се драма подигла на виши ниво.

„Тамара, је л’ то позиваш на линч са Рудника“, „Тамарице, мислим да би ти било боље да погледаш како је на Руднику него да позиваш на протест где се шетају насилници“, неки су од коментара написаних на Инстаграм налогу Тамаре Драгичевић.

Тајкунски медији су брже-боље искористили су ове коментаре за нападе на власт, али истовремено, у фокус истих тих медија није доспела критика физичког напада на Лава Пајкића, државног секретара у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, иначе сина прослављене књижевнице недавно преминуле Исидоре Бјелице и писца и сценаристе Небојше Пајкића, који је на сопственој кожи осетио све „ненасилне“ поруке које долазе са скупа оних који су проив насиља.

Пајкић је због овог напада који се десио недалеко од његове куће најавио кривичну пријаву.

И док у тајкунским медијима стижу поруке подршке Тамари Драгичевић због порука на Инстаграму, нико се није сетио да је напад на Пајкића насиље, иако се они декларативно боре против насиља.

Очигледно да је та борба врло селективна и да за њих напад није напад, већ је напад њихово ексклузивно право. То јасно указује да њихов протест нема везе са борбом против насиља, јер онда би се, ваљда, пођеднако борили и против насиља над, рецимо, Пајкићем.

Истовремено сви ти глумци који су јасно стали на страну опозиције, у последњој деценији су доживели процват, српска кинематографија ради више него икада пре, имају посла више него икада пре, али су од себе направили жртве, заборавивши на жртве због којих, наводно, шетају.

Међу говорницима на протесту глумац Драган Бјелогрлић говори и поручује да се боре против насиља. Човек који је јавно претукао свог колегу, редитеља Гагу Антонијевића.

Не само што је тукао Антонијевића, већ је Бјелогрлић у Првом основном суду негирао насилничко понашање према Антонијевићу.

Основно јавно тужилаштво у Нишу поднело је суду оптужни предлог против Бјелогрлића, уз наводе да је 23. августа 2021. године у раним јутарњим часовима више пута по глави ударио редитеља Предрага Антонијевића у нишком хотелу „Амбасадор“.

Очигледно је то насиље прихватљиво за оне који му аплаудирају после тог говора. Да ли то значи да они који шетају у колони иза Бјелогрлића подржавају пребијање Антонијевића, Лава Пајкића и других, али порука Тамари Драгичевић наилази на осуду.

Kажу, Србија је подељена, па зар ово није пример да је управо ви делите и то на ону у којој неке смеју да нападају и ви нећете реч рећи и на оне које не сме нико ни попреко да погледа.

Врло се често, са политичког протеста који је под паролом „Против насиља“ управо чују пароле „протерати, убити, обесити, ломити руке и ноге, гонити по улицама..“ и оне су усмерене искључиво на чланове СНС-а. Да ли је лекар мање добар лекар ако је члан Српске напредне странке у односу на лекара који је присталица опозиције? Или пилот, професор, научни радник, глумац?!

Да ли су претње и физичко насиље над тим људима неважне људима који протествују против насиља, или чак дозвољене и пожељне?

Насиље је насиље.

Оставите Коментар