Француска треба да напусти командне структуре НАТО! То је мишљење више председничких кандидата на предстојећим изборима у овој земљи, што показује до које мере су Французи љути због потеза Аустралије да раскине уговор о набавци 12 подморница, вредан 56 милијарди евра, и склопи тројно савезништво с Великом Британијом и САД, у циљу стварања нове стратегије у индо-пацифичком региону, усмерене пре свега против Кине.

Један од њих је Гзавије Бертран, десничар, председник региона Горња Француска, Саркозијев министар са више портфеља и кандидат за шефа државе. Он тражи и одржавање ванредног самита НАТО с темом да ли Американцима и даље може да се верује, да ли поштују Француску и куда иде савезништво.

Вођа „Непокорене Француске“, и такође председнички кандидат, најјача фигура левице Жан-Лик Меланшон поручује да је отказивање уговора још једна манифестација непоштовања споразума које су САД склопиле са савезницима, те да је време да се прекину илузије, да Француска напусти НАТО и да избаци са своје територије њен будући центар за свемирска истраживања у Тулузу. Тренутни председник крајње десничарског „Националног окупљања“ Жордан Бардела, у тренутку док Марин ле Пен води председничку трку, исто мисли: Француска треба да напусти командне структуре НАТО да би повратила слободу и независност. Да Француска треба да изађе из ових структура, сматра, на другом полу, генерални секретар Комунистичке партије Фабијен Русел.

Министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан није засад отишао толико далеко, али је поручио да ће ова криза имати тежину у дефинисању новог стратешког концепта НАТО, што је довољно оштро. Колико је и он љут, говори податак да је за Бајденове методе рекао да подсећају на „Трампа без твитова“.

У Бриселу, истовремено поручују да „анализирају“ утицај новог тројног споразума на трговинске преговоре са Аустралијом који би требало да се наставе у октобру. Ипак, Мадрид, Рим или Берлин су доста тихи и „не журе“ с реакцијама. Француска министарка војске Флоранс Парли отказала је разговоре о новим безбедносним изазовима са својим британским колегом Беном Валасом, који су били заказани за ову семдицу.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар