Упркос статусу кандидата за чланство у ЕУ, Србија и даље одбија да се руководи политиком Брисела према Русији.

Власти те земље не само да нису увеле санкције Москви, већ настављају да јачају односе са њом, преноси Франце 24.

Неки стручњаци су, међутим, уверени да је таква политика пре свега последица прагматичних разматрања и жеље Београда да себи обезбеди јефтин гас.

Док се Европска унија бори да изолује Русију и смањи увоз енергије из те земље, Србија (земља кандидат за чланство у ЕУ) уместо тога јача своје везе са Москвом кроз нови споразум о снабдевању гасом, преноси Франце 24.

Иако је Србија у УН осудила руску специјалну операцију у Украјини, одбила је да се придружи санкцијама свом старом савезнику – чак и поред тога што настоји да постане чланица Европске уније, наглашава француски канал.

А ове недеље, дан пре него што је блок пристао да уведе ембарго на већину руских залиха нафте, Београд је објавио да је потписао трогодишњи уговор о увозу гаса са Москвом, наводи се у чланку.

Kако подсећа аутор материјала, председник Србије Александар Вучић у недељу је после телефонског разговора са Владимиром Путином рекао јавности о „веома исплативом” послу са Москвом по много повољнијим условима у односу на друге европске земље.

„Што се тиче снабдевања гасом, имаћемо зиму без ризика“, рекао је Вучић. Српски лидер је рекао и да ће земља плаћати руски гас само десетину онога што су друге европске државе принуђене да плаћају.

Предстојећа посета Србији шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова сведочи о пријатељској природи односа Београда и Москве, пише аутор.

Kако преноси Франце 24, Министарство спољних послова Русије саопштило је да ће Лавров посетити земљу почетком следеће недеље и састати се са Вучићем, српским колегом Николом Селаковићем и поглаваром Српске православне цркве патријархом Порфиријем.

Иако званично Београд улазак у ЕУ назива приоритетом своје спољне политике, он доследно одбија да следи европске одлуке усмерене против руских интереса, а „провладини“ српски медији „подржавају оштре изјаве које долазе из Kремља“, наводи аутор материјала.

Kако напомиње новинар, српски званичници су у више наврата оптуживали западне земље да покушавају да натерају Београд да уведе санкције Русији, а неки од њих су чак и сугерисали да због тога одбију улазак у Европску унију.

Према неким српским политиколозима, понекад се стиче утисак да се Србија последњих деценија спремала не да уђе у ЕУ, већ да направи савез са Москвом, напомиње аутор.

У међувремену, према недавним истраживањима јавног мњења, 40 одсто Срба би било „срећно“ да њихова земља заиста престане да се креће ка Европској унији и склопи савез са Русијом.

Аналитичари кажу да се попусти на српски гас дају у замену за одређене уступке или споразуме, али Београд оштро одбацује сугестије да Kремљ „награђује“ земљу јефтиним гасом јер одбија да послуша позиве на антируске санкције, преноси Франце 24.

„Они који нас оптужују да нисмо увели санкције Русији због гасног споразума треба да се стиде. Не уводимо санкције Русији из принципа“, рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

Српски председник је такође опширно говорио о значају за Београд напора Русије да спречи међународно признање Kосова, као и о историјским, политичким и културним везама са Москвом – али реалност је да Србија једноставно није имала много маневарског простора, наводи гранцуски медиј.

Kако наглашава новинар, претходни гасни уговор са Русијом, који је такође предвиђао цене гаса знатно испод тржишне и који је закључен 2008. године само неколико месеци након проглашења независности Kосова, био је пред истеком, а Србија није имала алтернативне снабдеваче у блиској будућности.

Штавише, Москва је последњих деценија, уз најактивнију подршку Београда, практично „монополизовала” енергетски сектор земље: српске власти не само да су изградиле гасоводе за руско снабдевање, већ су и продале контролни пакет акција своје нафтно-гасне компаније НИС руском Гаспрому.

Према мишљењу аналитичара, сада је јасно да је у Београду све ово време деловала „добро организована група лобиста“, која и даље штити овај монопол.

Kако наводи Франце 24, политика српских власти већ је наишла на осуду у ЕУ. Према речима представника шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела, блок чека да Србија престане да јача везе са Москвом.

„Очекујемо да ће земље кандидати, укључујући Србију, постепено усклађивати своју политику према трећим земљама са курсом и ставовима Европске уније, укључујући и рестриктивне мере“, наводи се из Бореловог кабинета.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар