Мултимилијардер Бил Гејтс дао је интервју Тајмсу и изјавио да је успон национализма ставио свет у лошу позицију да се носи са пандемијом коронавируса.

На питање новинара да ли актуелни политичари спремају одговор на кризу, Гејтс је опрезно изјавио „Ви идете у рат са вођама које имате, а ретроспективно ћете пресудити колико је добро прошло“.

Иако није желео да именује ко је реаговао лоше, Велика Британија, САД, Индија, Бразил и многе друге земље су се окренуле ка наицоналистичкој полицити. Сви они су у почетку подбацили или настављају да смањују ниво претње коронавируса.

Раније овог месеца Гејтс је критиковао одлуку Трампа да повуче америчка средства из СЗО. Само дан после вести, Гејстова фондација „Бил и Мелина Гејтс“ објавила је да улаже додатних 150 милиона долара у борби против короне, чиме је њен укупни промет достигао 250 милиона. Он је тада рекао да ће фондација све своје ресурсе посветити борби против овог вируса.

Гејтс је такође рекао Тајмсу да уколико није било затварања земаља и забрана кретања, видели смо „најгоре из оба света“, односно и ширење болести и економски суноврат.

„Kада би број мртвих у свету достигао милион, онда би све више људи променило своје понашање и тако бисте дошли у екстремну ситуацију“. Идеја да ради хотел у коме је попуњено 30 посто капацитета, или ресторан са истим бројем гостију, не показује разумевање економије. Људи се понашају као да смо само ишли на „имунитет крда“ и пустили да се уништи економија. Таква ствар не постоји“, рекао је он.

Влада Велике Британије првобитно је поставила план за „имунитет крда“ на вирус, тако што ће му дозволити да се шири популацијом, али одустала од те политике након што је врхунски научник упозорио да ће тај план довести до смрти 510.000 људи. Након тога, Влада Велике Британије је саопштила да „имунитет крда“ никада није био њихова званична политика, упркос томе што је главни научни саветник Патрик Валенс изнео ту идеју у ТВ интервјуу у марту.

Оставите Коментар