Узгајају зачинско биље, отворили су Кухињу на точковима познату по чоко-малини и чоко-шљиви. Али, они су препознатљиви по прављењу папира од одбачених кутија цигарета.

Ово су руку дело чланова Удружења за подршку особама ометеним у развоју “Наша кућа“. Њихова председница Аница Спасов за Glas-javnosti.rs објашњава о важности развоја социјалног предузетништва и економског и социјалног оснаживања особа са инвалидитетом, али и о бројним делатностима којима се бави ова организација. У оквиру пројекта под називом “Београд – спој светова”, који финансира Градска управа града Београда, Glas-javnosti.rs је посетио “Нашу кућу“.

Све је кренуло 2007. године. Родитељи младића и девојака са потешкоћама у развоју, суочени са бројним проблемима, одлучили су да оснују „Нашу кућу“. Циљ им је био да својој деци обезбеде достојанствен и сврсисходан живот тинејџера и младих људи. Сматрали су да је остваривање њихових основних људских права било могуће само укључивањем на тржиште рада, како би се поставили одрживи темељи за њихов будући опстанак.

  • И сама имам сина са сметњама развоју, који сада има већ 38 година. У почетку уопште није било лако прихватити ситуацију која ме је задесила. Дуго сам била у шоку, али сам на крају схватила да су то моје животне карте и да морам са њима одиграти најбољу партију за мене и моју породицу. Сада, када се осврнем на све што смо проживели и шта смо постигли, могу само да будем поносна. Али, надам се да ћемо још много тога урадити за њих, јер никако не бих зежела да они заврше у домовима, када нас родитеља више не буде било – прича председница Аница Спасов.

Како би остварили своју мисију, покренули су неколико производних линија које су задовољавале интересе и вештине већег броја чланова. Оно по чему су посебни и препознатљиви, не само код нас, већ и у читавој Европи, је специфичан начин прављења папира од паклица цигарета. Осим тога, праве и различите врсте папирне амбалаже, али се баве и хидропонским узгајањем зачинског биља. Ту нису стали, па су пре неколико година отворили и Кухињу на точковима, а од специјалитета издвајају чоко-малину и чоко-шљиву.

Спасов наглашава да је у борби дугој преко 20 година прво покушавала да промени систем, али када је схватила да се наше друштво веома споро мења, наилазећи на неразумевање не само од околине, већ и од професионалаца, кренула је у споствену битку.

  • Сада смо сигурни да је то био прави пут, јер ови млади људи који су некада били само наша деца, постали су врло задовољни, сигурни у себе, професионално одређени, врло радознали и свестрани. Свако од њих има извесну будућност за коју ће се борити – закључује председница Удружења.

Главни циљ „Наше куће“ је да омогући што бољи и испуњенији живот особама са сметњама у развоју, а председница удружења се нада да ће у будућности имати све већу подршку суграђана и државе.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар