Председник Српске Деснице, Миша Вацић одлучио је да изнесе своје мишљење за Espreso.rs о предложеном Закону о родној равноправности и истополном партнерству.

Министарка за људска и мањинска права Гордана Чомић најавила је да ће до краја године бити припремљени ови закони, као и да ће током децембра бити отворен дијалог. У току је формирање радне групе, која ће стручно приступити овој тематици, како би се закони нашли у скупштинској процедури пре плолећа следеће године.

Миша Вацић са друге стране у име партије Српска Десница подржава породичне вредности, те одбацује могућност усвајања ових закона.

  • Тај закон није у складу са уставом, а чињеница је да Гордана Чомић до краја следеће године неће бити министар, тако да нема легитимитет. У Уставу пише да је брак заједница између мушкарца и жене, тако да би тај закон захтевао промену Устава. Да би променио Устав мораш да имаш две трећине гласова и већину на референдуму, на коме овај закон сигурно неће проћи. Зато поручујем Гордани, као некоме ко није имао ни 1 одсто на изборима да прочита Устав и да то што она намерава није у складу са њим – одлучан је Миша Вацић.

У Уставу Републике Србије, у члану 62.ст. 2. и 3. каже се: „Брак се закључује на основу слободно датог пристанка мушкарца и жене пред државним органом.

Закључење, трајање и раскид брака почивају на равноправности мушкарца и жене.“

Подсећања ради, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић најавила је јуче да ће до краја године бити припремљени закони о родној равноправности и о истополном партнерству. Она је рекла да ће током децембра бити отворен дијалог о закону о истополном партнерству и да је току формирање радне групе, а да би та два закона могла да се нађу у скупштинској процедури пре пролећа наредне године.

„То није пропис против већине него пропис којим изразита мањина у друштву остварују њима установом и законом о антидискриминацији гарантована права“, каже Чомић.

Оставите Коментар