ЗАМЕНИК помоћника државног секретара САД Габријел Ескобар пробудио је јуче Црногорце још једном поруком у маниру бескомпромисног колонијалног управника – да Америка жели да будућу владу чине искључиво странке усредсређене на европске интеграције, посвећене НАТО-у и које деле став Вашингтона у вези са Русијом. Читајте: у кабинету нема места за просрпску коалицију „За будућност Црне Горе“ коју предводе Андрија Мандић и Милан Кнежевић!

Ескобар је преко Атлантика послао абер да му је шеф црногорске државе Јаков Милатовић сигнализирао да је сагласан са ставом САД о будућој извршној власти у Подгорици. А то значи да се не поштује воља грађана исказана на парламентарним изборима 11. јуна и да у њој не буду представници српског народа.

– Америчке дипломате су код црногорске делегације у Њујорку, која овде борави поводом заседања Генералне скупштине УН, конкретно председника Милатовића, увиделе разумевање у вези са потребом да проевропске странке формирају нову извршну власт. Мислим да смо били врло јасни и он је сигнализирао да се сагласио са тим. Милатовић као шеф државе има веома важну улогу да људима пренесе праву поруку. Тако да смо уверени да је разумео оно што смо му пренели.

Председник Милатовић саопштио је у Њујорку, пре сусрета са Ескобаром, да је на мандатару Милојку Спајићу највећа одговорност да направи кабинет какав грађани очекују, а то је снажна реформска и проевропска влада. Поручио је да је пренео америчком државном секретару Ентонију Блинкену да ће промовисати три кључна спољнополитичка приоритета: кредибилно чланство у НАТО, убрзање европског пута и добросуседске односе које Црна Гора треба додатно да унапређује.

Посланик Нове српске демократије из коалиције ЗБЦГ Јован Вучуровић каже за „Новости“ да је порука те листе одавно позната, јер о Црној Гори може да се одлучује само у Црној Гори, а не у амбасадама.

– Видећемо како ће се понашати они којима Ескобар буквално и брутално наређује и да ли ће послушати ове поруке којима се позива на рушење изборне воље грађана. Невероватно звучи да овакве екстремистичке изјаве, којима се дискриминише не само једна коалиција него и један народ, стижу од дипломате који долази из државе која се дичи демократским традицијама – каже Вучуровић, констатујући да у Црној Гори постоје политичке опције и агентура из НВО који мазохистички воле када им се наређује и када их малтретирају западне дипломате, а међу таквима је, како наводи, и мандатар Спајић

Вучуровић наводи да ће време показати „да ли Спајић има кичму да се одупре амбасадама, окрене се поштовању изборне воље и враћању преговора на почетак“.

– Све ово је у коначном питање достојанства, да не будемо колонија и да се нико не поиграва са овом земљом и народом. Не могу да се сетим да је неко овако понижавао неку државу као што то ради Ескобар Црној Гори.

И високи званичник у америчком Стејт департменту Дерек Шоле поздравио је Милатовићеву приврженост да се нова влада у Црној Гори формира на основу трансатлантских вредности, борећи се против корупције и предводећи улазак Црне Горе у Европску унију, подржавајући НАТО и регионални напредак.

У ПЕС бесни због монтаже

У ПОКРЕТУ „Европа сад“ најавили су тужбу против телевизије Хепи због, како наводе, приказане скандалозне монтаже на којој су функционери ПЕС-а замењени Милом Ђукановићем. Оцењују да се ради о „прљавој пропаганди кроз покушај извртања реалности, те повезивања лидера ПЕС са ДПС“. У ПЕС кажу да се не мешају у уређивачку политику ове ТВ, на којој гостују многи црногорски политичари, али траже извињење на основу, како су рекли, подметања и покушаја дискредитације непрофесионалним извештавањем.

Оставите Коментар