Треће недеље септембра очекује се скок респираторних и других инфекција код ђака јер су већ осим утиска са распуста, у школским клупама разменили своје вирусе и остале клице.

Лекари упозоравају да се управо тада очекује повећан број пацијената, а да су посебно угрожена деца, па апелују на родитеље да им јачају имунитет како би избегли пет дана лежања код куће.

Поједини клинци већ су покупили неки вирус, а како кажу стручњаци, у наредном периоду очекује се пораст респираторних инфекција. Након повратка са распуста ђаци су у школу донели клице из свог окружења и деца то размењују, каже педијатар др Саша Милићевић.

  • Како време буде пролазило, те клице ће да се изједначе, па ће мање-више сви у колективу имати исте изазиваче болести и мање ће се разбољевати. Ово променљиво време веома погодује вирусима. Поред тога, доста се „размењује“ и бактерија стрептокока, чему доприноси и поленска алергија, коју многа деца имају. Цури им нос, бришу га рукама и марамицама, а потом истим тим рукама преносе клице на своју околину. Наравно, преноси се и бактерија стафилокока – објашњава доктор Милићевић.

Он истиче да постоје неке превентивне методе које могу помоћи да се вирус избегне, а једна од њих је да се стално брише нос и да се марамице бацају у затворене канте за ђубре.

  • Важно је да се те искоришћене марамице не држе у руци како се микроорганизми не би задржавали. Важно је уносити што више воћа и витамина, посебно витамина Ц. Битно је и да се антибиотици не узимају превентивно, јер то нема ефекта. Такође, ако је дете болесно и ако има температуру, битно је да не иде у школу или вртић због себе и друге деце како се вируси и бактерије не би ширили – напомиње др Милићевић и додаје да вирусна инфекција може да траје од два до пет дана.

Прим. др Бисерка Обрадовић, специјалиста опште медицине, објашњава да аденовируса има више од 60 врста, као и да они дају симптоме који су знатно блажи од оних који даје вирус грипа.

  • После лета, људи мање обраћају пажњу на свој имунитет због чега се када деца крену у школу, вируси се брже шире. Деца се поздрављају, грле, љубе, деле храну, па се респираторне инфекције лакше шире. Могу се јавити симптоми у виду кијавице, бола у грлу, температуре, а може да дође и до мучнине и дијареје. Битно је да јачамо имунитет, да уносимо воће и поврће, редовно перемо руке, да се наспавамо довољно. Саветује се и физичка активност и проветравање просторија – закључује др Обрадовић.

Оставите Коментар