Сви грађани Србије али и странци који живе у нашој земљи, а лане су у Србији зарадили макар динар више од просечне троструке плате требало би да пријаве порез. Рок за испуњавање пријаве за плаћање пореза на доходак грађана је 15. мај.

Подаци Републичког завода за статистику кажу да је просек плате у 2018. години био 823.548 динара. Сходно томе порез на доходак гађана плаћају сви који су приходовали више од 2.470.644 динара. Поред држављана Србије обвезници овог пореза су странци који овде живе и зарађују. Порез на доходак грађана је прогресиван. Зато они који су зарадили од троструке па до шестоструке просечне плате имају стопу од 10 одсто. Ко пређе просечну плату пута шест, тај плаћа порез по стопи од 15 одсто. За ту стопу лане је требало зарадити скоро шест милиона или прецизније 5.941.288 динара.

У приходе који се опорезују улази плата али и новац који се добија на основу чланства у надзорним и управним одборима и сличним телима.Ту су и средства зарађена од спорта али и издавања некретнина или закупа покретних ствари. Богати порески обвезници имају право и на олакшице и то 40 одсто од суме коју би платили на име пореза за себе и по 15 одсто за издржаване чланове породице. С тим да укупна сума не сме прећи износ од половине онога што би се на име пореза платило.

Већ неколико година Београђани су убедљиво најбогатији. Међутим дешавало се да их други престигну. Тако је пре десетак година то било неколико Новосађана, али странаца. Титулу су по једном понели један житељ из Сремске Митровице, а једном и човек са адресом у Тителу. Пошто по закону имају право да буду анонимни, што и користе, данас је тешко рећи јесу ли се преселили или мање зарађују.

Када се објаве спискови са местима и градовима где богати живе и њихова занимања онда се чаршија пита ко су они где живе? То су углавном до сада били економисти, адвокати, менаџери који најчешће живе у Београду. Лане је из главног града стигло 16.199 пријава. Дриги на листи је Нови Сад са скромних 4.341 пријавом. Људима који зарађују овако енормне суме није тешко да изаберу где ће живети и ту купе некретнину и имају адресу сталног становања.

Чак 90 одсто пријава лане су попунили припадници јачег пола. Међу првих сто најплаћенихих је било 69 домаћих државњана и 31 странац. Прва стотка је и више него комотно прешла предвиђени износ а њихове зараде кретале су се у распону од 40 милиона динара до 340 милиона .

Када подносе пријаве богаташи то могу да учине у папирном али и у електронском облику. Задњи рок 15. мај, ове године пада у среду па потребе да се због празника или викенда продужава у 2019. години нема. Као пријава предата на време рачуна се она која је предата у пошти до поноћи. Што се тиче електронског слања и попуњавања ту обвезник може у поноћ да кликне на сенд и да у року испуни своју законску обавезу. Лане је само 35 пријава било поднето електронским путем.

 

Оставите Коментар