Председник Александар Вучић јуче је рекао да за који дан очекује важну посету Београду која се тиче Kосова и Метохије.

Он није желео да открива о ком страном званичнику је реч, али се из дипломатских извора сазнаје да се ради управо о специјалном изасланику Доналда Трампа за разговоре Београда и Приштине.

Иако је долазак Гренела и раније био планиран, али без навођења тачног датума, убрзала га је немачка мина којом је онемогућен разговор у Белој кући, заказан за 27. јун. Он овде долази по договору с Трампом и пренеће и његову поруку Вучићу.

– Објављивање оптужнице против Хашима Тачија, иза чега стоји директно Ангела Меркел, јесте отказало сусрет представника Београда и Приштине у Вашингтону, али је и натерало Гренела да убаци у пету брзину. Овај његов потез, долазак у Србију, директан је контраодговор немачком – наводи Немања Старовић, дипломата.

Према сазнањима, Гренел, човек од највећег Трамповог поверења, одлучан је да као доминантан наметне свој економски приступ косовском проблему, за разлику од ЕУ, која политичка питања види као примарна. Из онога што се засад може чути, његов долазак биће званично објављен до краја седмице (највероватније ће, како то иначе чини, то саопштити на Твитеру), а онда ће бити саопштена и агенда.

– Јасно је да су политичке теме незаобилазне, међутим, Гренел очигледно воли да се креће по чвршћем, не клизавом, терену и зато ће наставити са конкретним економским иницијативама – поручује дипломата.

Kако оцењује Немања Старовић, спољнополитички аналитичар из Центра за друштвену стабилност, Трампова администрација је много уложила у преговоре Београда и Приштине и неће одустати од водеће улоге.

– Актуелна председничка администрација САД, оличена у специјалном изасланику Гренелу, уложила је сувише много политичког капитала како би се уклониле препреке наставку дијалога Београда и Приштине да би сада одустала од водеће улоге у том процесу. Ричард Гренел, користећи све расположиве методе притиска, од економских санкција па до скоро отворене претње повлачењем америчких трупа са Kосмета, оборио је чак две владе у Приштини и сигурно је да ће истрајати у намери да свом шефу Доналду Трампу обезбеди преко потребну улогу миротворца уочи веома неизвесних председничких избора у новембру – каже Старовић.

Наводећи конструктивност америчке администрације кад је реч о преговорима Београда и Приштине, којој супротставља ригидност немачке, Дејан Милетић из Центра за проучавање глобализације указује на то да не чуди што Србија у Гренелу види озбиљног партнера.

– Мислим да се немачка дипломатија својим ригидним приступом заиста определила за једну страну, а то је албанска страна. То не служи на част ни Немачкој ни свему ономе што Србија ради у сарадњи са Немачком, а то су заједнички пројекти, економија – закључује Милетић.

1 KОМЕНТАР

  1. Немачка као историјски непријатељ Србије је увек ту за освету за Први и Други свтски рат! Немачка генетика се променила после Другог светског рата. Од стране афроамериканаца и руса!

Оставите Коментар