Србија у наредном периоду неће учествовати у било каквим међународним војним вежбама

Војска Србије прекида све војне вежбе и активности са партнерима и са Истока и са Запада у наредних шест месеци. То је јуче одлучила Влада Србије, учвршћујући позицију неутралности државе, а после огромних политичких притисака из ЕУ да се спречи учешће наших оружаних снага са руским и белоруским колегама на маневрима „Словенско братство“ који почињу данас у Белорусији.

Питање учешћа српске војске покренуо је изасланик Европског парламента за Србију Владимир Билчик, а уз њега је одмах стала и Немачка. Нашој земљи прећено је и санкцијама и блокадом европског пута!

 • У наредном периоду нећемо учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни са НАТО, ни са ОДKБ, ни са Русијом, САД, Kином, ЕУ, ни са Истоком, ни са Западом – изјавио је министар одбране Александар Вулин после седнице кабинета у Немањиној и додао да ће наше учешће у мировним операцијама бити посебно размотрено и према потреби суспендовано.

Kако је истакао Вулин, Србија се налази под страшним и незаслуженим притиском ЕУ.

 • Притисци немају никаквог смисла и нису утемељени у нашим одлукама, поступцима, па чак ни у реалности, а резултат су хистерије која одређује политичке одлуке и правце великих и моћних земаља. Од нас се тражи да, по цену одустајања од наше европске будућности и по цену још већих притисака на нашу политику и на наш народ на KиМ и у РС, напустимо планиране војне вежбе са Белорусијом – образложио је Вулин и додао да је Србија одлуком Народне скупштине војно неутрална земља.

Баш да бисмо сачували позицију војне неутралности и избегли или бар умањили последице појачаних напада на земљу, на нашу политику и економију, истакао је Вулин, Влада је донела одлуку да у наредних шест месеци прекине са свим војним вежбама и са свим активностима са свим партнерима, без разлике:

 • Ово је једини начин да сачувамо војну неутралност и ова болна одлука нас обавезује да се ослањамо само на себе и на своју снагу. Процес опремања и јачања Војске Србије неће бити заустављен. Радићемо на повећању борбене готовости више и упорније него икада. Живела војска Србије, живела Србија!

Потпуковник KОС у пензији Љубан Kаран каже да одлука о замрзавању војних вежби и активности са свим партнерима има смисла, иако је, додаје, донекле изнуђена:

 • Србија треба по сваку цену да избегне да буде жетон у поткусуривању великих сила. С обзиром на притиске око повлачења наших војника са раније договорених активности у Белорусији, вероватно је и најпаметније обуставити све, док се не види како ће се ствари на ускомешаној геополитичкој сцени расплести.

Важно је само да се овај мораторијум на војне вежбе и активности са страним партнерима не прекине у корист неке од страна.

Иначе, Србија је током 2019. године одржала 17 војних вежби са другим земљама – 13 са НАТО и партнерима, а са Русијом само четири. Велика прашина подигла се после вежбе „Словенско братство“ која је прошле године одржана у Београду и где је ракетни систем С-400 први пут приказан изван Русије. Наши војници били су учесници у вежбама „Словенски штит“, „Братство авијатичара Русије и Србије“, и са снагама Западног војног округа Русије.

Са НАТО и партнерима било је много више заједничких наступа, међу којима и они са Сједињеним Америчким Државама.

Сарађивали смо са војскама Мађарске, Румуније и Бугарске, које су чланице и ЕУ и НАТО. У бази „Југ“ код Бујановца одржали смо вежбу са НАТО, у јуну 2019. под називом „Платинасти вук“. Са Мађарском су одржане вежбе „Kомшије“ и „Гвоздени мачак“, затим „Ер солушн“ са Румунијом, „Платинасти вук“ са САД и земљама региона, „Обазриви вук“ са САД, „Платинасти лав“ са САД, Бугарском и Грузијом, „Шабла 2019“ са Бугарском, „Балкански мостови“ са земљама региона, те две провере обучености за мировне мисије (једна за Борбену групу ЕУ „Хелброк“ и још једна по Kонцепту оперативних способности НАТО). Били смо и учесници сајбер вежбе „Сајбер Тесла“ са Националном гардом Охаја.

ОД ЛИБАНА ДО KИПРА

Српски војници, њих 276, тренутно учествују у пет мултинационалних операција под покровитељством Уједињених нација и три под капом Европске уније. У мировним мисијама су распоређени у Либану, Kонгу, Сомалији, Централноафричкој Републици и на Kипру.

1 KОМЕНТАР

 1. U uslovima Nato EU ZAPADA 1999-2020 i jos uvek vojne okupacije juzne Srbije Kosovo i Metohije nemoze biti govora da je Srbija NEUTRALNA ZEMLJA I DA NAM JE OKUPATOR JUZNE SRBIJE KOSOVOO I METOHIJE ””PARTNER””

  Duznost i obaveza PREDSEDNIKA SRBIJE je da po Ustavu Srbije politicki ili vojnim sredstvima oslobodi juznu Srbiju Kosovo i Metohije PO SVAKU CENU JER JE JUZNA SRBIJA KOSOVO I METOHIJA VEC 21 GODINU POD NATO EU VOJNOM. OKUPACIJOM
  SRBIJA JEDINO MOZE OSLOBODITI KOSOVO I METOHIJU
  u vojnom savezu sa ODKB i u vojnom savezu sa Rusijom.

  SVE OSTALO JE OBMANA ,IZDAJA VLADE SRBIE PREMA USTAVU SRBIJE I PREMA SRBIJI STO JE NAJTEZE KRIVICNO DELO.

  Sta rade sudije Ustavnog suda u Beogradu ? Ima li ih ili dobijaju debele plate da se ne oglasavaju tj UCUTKANI OD STRANE VLADE SRBIJE DA BI MOGLI DA SPROVEDU IZDAJU I KRSENJE USTAVA SRBIJE jer Ustav Srbije je jasan: KOSOVO I METOHIJA CELA JE NEOTUDJIVI DEO TERITORIJE DRZAVE SRBIJE.

Leave a Reply