Српска десница се супротставља, јавном и застрашујућем деловању фанатичне групације младих муслимана у срцу Рашке предвођене Сулејманом Угљанином. Овакав политички испад на територији Републике Србије не сме бити толерисан од стране државних органа ни под којим оправдањем, јер места за оправдавање отвореног сепаратизма и антидржавног деловања који позива на нарушавање уставног поретка једноставно нема.

Многи грађани Србије добро памте сличне догађаје од пре неколико деценија на улицама Приштине и осталих градова на Косову и Метохији. Тадашња иредентистичка окупљања косметских Албанаца нису на време политички и медијски заустављена, нити апаратом државне присиле сасечена. Отров нескривеног заговарања „Републике Косово“ почео је студентским протестима и грађанским непослухом. Сецесионистичка иредента стварала је паралелне институције система и тражила међународну арбитражу и заштиту од наводне српске диктатуре над тобоже немоћним и угроженим Албанцима.

Не смемо остати неми док потомци припадника Ханџар дивизије, нашу Србију карактеришу као фашистичку неман коју морају да победе. Ми морамо да им се јасно и гласно супроставимо. Српски народ је под наци-фашистичким терором претрпео милионске жртве у цивилном становништву, па Угљанинова поређења српске државе са таквим системима морају имати озбиљан судски епилог. Замислите одговор израелске државе и јавности на немачке неонацистичке критике! Муслиманска милиција из тзв. Санџака била је активан сарадник окупатора у ефикасном уништавању Срба и српског покрета отпора током 2. светског рата. Сулејманова клика је њихов директан наследник и отворени заговорник ове поражене, нацистичке идеологије.

Угљанину поручујемо да Србија није ништа окупирала 1912. године, већ да је Србија ослобађала окупирано. И не само то, већ му шаљемо поруку да ће свака исхитрена акција исламистичког фактора бити уништена легитимном силом српске државе и снагом српског народа.

Забринуто подсећамо целокупну јавност и све одговорне чиниоце у земљи да је тај косметски сценарио започет скандирањима и наоко безазленим грађанским окупљањима попут Угљанинових данас. Тај сценарио завршио се на драматичан и неповољан начин по Србију и њене мирне становнике који су поштовали законе сопствене земље. Од „мирних окупљања“ до формирања злогласне, терористичке ОВК требало је само мало, а то мало је резултирало крвавим ратним сукобима, етничком чишћењу српског становништва и разарањима Србије невиђеним након 2. светског рата у средишту Европе.

Данас, у време најтеже дипломатске борбе  која се води на тему Космета, непријатељи Србије заговарају  сепаратизам у Рашкој и Војводини, чиме покушавају да нас додантно ослабе и на унутрашњем и на међународном пољу.

Звуци сецесионистичких тонова које смо чули у Рашкој области добар слушалац може чути и у северној српској покрајини Војводини. И тамо се повремено огласе плаћеници страних обавештајних служби са захтевима о независном статусу ове наше предивне житнице која је препуна различитих националности. У Војводини сви људи живе у складу и потпуној хармонији, у читавој Србији је тако и тако мора и остати. Коме то треба да изазива нестабилност у најважнијој балканској држави?

Српска десница, као родољубива организација апелује на надлежне државне органе да се тргну и ураде свој посао у одбрани Устава и закона. Тиме ће да обезбеде спокој огромној већини грађана који су опредељени за мир,економски просперитет и целовитост територије, за оно што би малобројни,реметилачки настројени појединци желели да претворе у извор нестабилности и непотребних,штеточинских сукобљавања. Српски народ не може допустити да га смешни политички мешетар попут Сулејмана Угљанина увлачи у конфликте са својим комшијама, пријатељима и браћом.

Српска десница јасно прави разлику између легалне демократске политичке борбе и вештачког стварања раздора, мржње и терора у нашој земљи. Сматрамо својом грађанском и политичком дужношћу да се огласимо гласно не би ли нас чули сви,како пријатељи Србије, тако и њени непријатељи. Стари злочиначки методи разарања наше Отаџбине неће проћи!

Позивамо председника Вучића, Владу Србије и безбедносне структуре да на узнемирујуће сепаратистичке претње хитно реагују и ухапсе Угљанина и његову клику. У овоме ће власти имати безрезервну подршку велике већине грађана Србије који су на страни људске и Божје правде.

Морамо подвући црту и гласно рећи да су у току оркестрирани напади на Србију, против којих морамо да се боримо у јединственом свесрпском фронту ако мислимо да опстанемо!

А осим опстанка-не остаје нам ништа друго. О томе би требали добро да размисле управо они који позивају на хаос и деструкцију. Ко другоме јаму копа, сам у њу упада-мудро каже вековна народна, непогрешива мудрост!

Фото: srpskadesnica.rs
Фото: srpskadesnica.rs

Миша Вацић