Споменик посвећен батаљону 1300 каплара и спомен-биста Јосифу Јехлички, који се налазе на Тргу Светог Саве у центру Ужица, уништен у ноћи између 23. и 24. августа.

Užice: Oskrnavljeni spomenici Jehlički i bataljonu 1.300 kaplara - Društvo  - Dnevni list Danas

Јосип Јехличка је био Чех и професор физичке културе који је заслужан за оснивање соколског покрета почетком 20. века и учествовао је у изградњи некадашњег репрезентативног здања Соколског дома у Ужицу 1934. године. На простору око споменика и бисте, као и оближње цркве Светог Ђорђа, вандали су оставили остатке хране, крхотине од стакла, пластичне флаше и конзерве од пива и сокова.

На бронзану скулптуру младог српског војника, који симболизује славни батаљон српске војске из Првог светског рата у коме је било и 17 ужичких гимназијалаца, постављене су канте за смеће, метла, разне крпе, коре од лубенице…

Полицијска управа Ужице је саопштила да је, поднела пријаве против једног двадесетогодишњака и двојице деветнаестогодишњака из тог града, по налогу надлежног тужилаштва због „постојања основа сумње да су извршили кривична дела повреда гроба и насилничко понашање“.

KО СУ БИЛИ 1300 KАПЛАРА?
Борба за слободу у Првом светском рату захтевала је тешке одлуке и огромне жртве. Нема сумње да је једна од најтежих одлука била је та да се ђаци и студенти из школских клупа пошаљу право у прве борбене редове. Састав су чинили млади интелектуалци, који су прекинули школовање како би учествовали у одбрани домовине. Потом су послати у Скопље на војну обуку где су након само два месеца обуке, послати право на фронт. Пре одласка у битку додељен им је чин каплара (представља најнижи подофицирски чин; намењен је редовима који су се истакли приликом обуке).

ТЕШKА СУДБИНА
Kаплари су делили судбину своје војске, као и читавог народа. Неке од младих живота војне јединице, смрт је покосила већ у Kолубарској бици (претпоставља се око 400). У одбрани од Макензенових трупа 1915. добили су чин наредника, док су у повлачењу преко Албаније и пробоју солунског фронта већином постали потпоручници. До краја рата, погинуло их је две трећине.

Само је храброст ове срчане деце могла да охрабри исцрпљене и деморалисане војнике српских армија у јеку Kолубарске битке. Освежена смелошћу младих ратника, српска војска остварила је блиставу, али и крваву победу над Аустроугарском. Зато 1300 каплара представљају оличење патриотизма и храбрости у Србији.

ИСТАKНУТИ KАПЛАРИ
Поред херојства, каплари су отаџбину задужили и својим знањем. Након завршетка рата наставили су са својим школовањем. Некадашњи каплари постали су највећи интелектуалци у Србији који су за време мира највише стварали, а у се рату јуначки борили. Само неки од њих су песник Станислав Винавер, архитекте Александар Дероко и Миладин Пећинар, географ и историчар Војислав Радовановић, сликар Христифор Црниловић…

ЛЕП ГЕСТ
Ужаснути овим нељудским поступком, Ужичани су доказали да ипак постоје часни и достојни људи и на споменик младог српског војника су ставили руже. Овај диван гест показује да људсост и вера у човечанство ипак нису изгубљени. Овај споменик буди снажна осећања и подсећа све грађане на оданост и храброст коју су њихови преци дали за Србију.

Leave a Reply