Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане оценио је да је за НАТО штетно било какво деловање Хрватске и Црне Горе у и према Србији, јер као чланице НАТО-а својим активностима стварају додатну негативну перцепцију грађана Србије према Алијанси.

У својој анализи „Србија 2020:Србија – поприште конфронтације обавјештајних служби?“ Институт из Љубљане сматра да НАТО уместо да ради на стварању поверења и позитивне перцепције међу грађанима Србије, он својим деловањем преко Хрватске и Црне Горе, додатно урушава ионако свој слаб углед у Србији.

„Није никаква тајна, да је савезништво између званичне Приштине са Подгорицом и Загребом врло снажно“, пише у анализи и додаје се да је везе Косова са Загребом одржавао донедавни премијер Косова Рамуш Харадинај, док са Подгорицом и режимом Мила Ђукановића те везе и сарадњу деценијама има косовски председник Хашим Тачи.

Овај институт наводи и да уколико би то била нормална сарадња то не би представљало проблем, међутим, овде се ради о савезништву, које је плански усмерено против Србије, односно првенствено против њеног председника Александра Вучића.

„Ради се о Хрватској и Црној Гори, које су обе пуноправне чланице НАТО-а и које су инволвиране у унутрашња дешавања у Србији“, закључује се у анализи.

Међународни институт за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане, Словенија, редовно анализира догађања на Блиском истоку и Балкану. ИФИМЕС анализира актуелна дешавања у Србији са фокусом на предстојећим парламентарним, покрајинским и локалним изборима, који ће се одржати 21. јуна 2020. године.

Оставите Коментар