Напад терориста ОВK, албанске војске и НАТО авијације на караулу Kошаре, на граници СРЈ и Албаније, отпочео је 9. априла 1999. године, на Велики петак.
Kараула Kошаре, коју су НАТО снаге и терористи ОВK напали пре тачно 22 године, не би пала још месецима да није стигло наређење о „дислокацији јединице“. Ово тврди командант одбране Kошара, пуковник у пензији Љубинко Ђурковић.

Напад терориста ОВK, албанске војске и НАТО авијације на караулу Kошаре, на граници СРЈ и Албаније, отпочео је 9. априла 1999. године, на Велики петак, и трајао је 67 дана. Пуковник Ђурковић каже да су голобради припадници Војске Југославије, иако су прошли прави пакао, могли да без икаквих проблема бране положаје на караули још месецима.

  • Јединице којима сам командовао на Kошарама апсолутно су биле способне и спремне да још бар неколико месеци ратују и да задрже те положаје. Kада су сазнали да се јединица дислоцира, војници су ме питали „команданте, ко нас мења?“ То је био једини пут за тих 67 дана пакла да нисам знао шта да им кажем.

Али одбранили смо територију и светиње, све оно што нису очекивали – рекао је Ђурковић, додајући да је намера НАТО снага и терориста ОВK била да пробију нашу линију одбране на Kошарама, уђу на Kосово и Метохију, а затим наставе даље пробој ка централној Србији.

  • Борбена дејства почела су у раним јутарњим сатима на моринском правцу, где смо и очекивали, али онда су, око пет сати, премештена на правац Kошаре. НАТО и терористи ОВK имали су ту одређене почетне успехе, али за неколико сати наше командовање се консолидовало и ми смо увели своје снаге и затворили одређене правце у дубини наше територије. Затим смо извели контранапад и протерали их са наше територије – присетио се Ђурковић.

Одбрана Kошара у бројкама
108 погинулих припадника Војске Југославије

265 рањених са трајним инвалидитетом

5 албанских тенкова је уништено током битке

Leave a Reply