Хрвати тврде да су у три битке на Косову тукли бројнију турску војску

Фото: Wikimedia

У недостатку своје, Хрвати у последње време све чешће присвајају делове наше историје. Почели су са својатањем Николе Тесле и Милутина Миланковића, затим су битку на Сутјесци прогласили „хрватском“, онда су измислили целу средњевековну династију краљева, а сада су отишли и корак даље и косовску битку убројали у једну од највећих борби у хрватској историји.

На бројним хрватским порталима, међу којима је и портал Хрватске православне цркве, може да се нађе текст у коме се објашњава да је на подручју Косова одржано најмање дестак великих битака, од којих су, тврде, три предводиле хрватске војсковође.

– То су битке у којима је хрватска војска редовно тукла бројнију турску војску, а међу њима је и битка краља Твртка против Мурата И 1389. године – тврде Хрвати.

Фото: printscreen/hrvatskapravoslavnacrkva.wordpress.com

Они „објашњавају“ да су Срби на темељу косовске битке „маштовито креирали свој национални интеграцијски мит“, али да је њен ток уствари био знатно другачији, па присвајају и босанског краља Твртка И Котроманића.

– На хрватској страни биле су војска краља Рашке, Босне, Далмације, Хрватске и Приморја, Стефана Твртка И Котроманића, потомка познате хрватске породице Шубић, под водством војводе дела Хрватске и Далмације Влатка Вуковића. Ту су били и хрватски витезови крсташи ивановци под вођством вранског приора, хрватско-славонско-далматинског бана Ивана од Палижне, као и албанске и српске чете Тврткових вазала, укључиво и чете српског кнеза Лазара – тврде они.

Хрвати тврде да нису сви Срби били хрватски вазали, јер су многи били у вазалном односу према Турцима, па су се борили на турској страни.

Илустрација Косовске битке у чувеном руском „Наличном летописном кодексу“ из 16. века. Фото: Wikipedia/Shakko

– Хрватска војска је битку одрадила рутински, десетковала турске снаге и однела велику победу – тврде Хрвати и додају да је упркос недвосмисленој војној победи, Твртков вазал српски кнез Лазар, из непознатих разлога или само због лошег вођења битке на свом делу бојишта, претрпео је велике губитке, који су се значајно одразили на даљи ток српске историје, јер је Србија постала „важан турски вазал и највернији турски војник против Хрвата, Бугара, Грка и Мађара“.

Ово тумачење битке на Косову само је једно у низу. Пре неколико дана, на годишњицу битке на Сутјесци, Хрвати су и ову борбу присвојили и прогласили је највећом хрватском битком у Другом светском рату.

Историчар Предраг Марковић сматра да су то све будалаштине.

– То је глупо, на интернету свашта може да се нађе, а такве будалаштине не заслужују уопште да се коментаришу – каже Марковић.

Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs

Извор: telegraf.rs

Advertisements