Нови патријарх бираће се између тројице кандидата изабраних на Сабору тајним гласањем и апсолутном већином

На управо завршеној седници Синода СПЦ митрополит дабробосански Хризостом изабран је за чувара патријаршијског трона, до избора новог поглавара Цркве, пише „Блиц“.

KO JE MITROPOLIT HRIZOSTOM? Zbog odluke da "uči za popa" ga ispisali iz  škole, na tron mitropolita ga ustoličio lično patrijarh Irinej | Novosti.RS

Митрополит Хризостом је још синоћ допутовао у Београд.

Према правилима СПЦ, улогу чувара трона преузима најстарији митрополит, а то је митрополит дабробосански Хризостом.

Патријарх српски према Уставу СПЦ требало би да буде биран најдаље три месеца од како се упразни престо. До тада чувар трона по правилу је најстарији митрополит, данас дабробосански Хризостом.

Нови патријарх бираће се између тројице кандидата изабраних на Сабору тајним гласањем и апсолутном већином. Будући патријарх се може бирати између активних епископа који управљају епархијом најмање пет година. Опширније о начину на који се бира нови патријарх прочитајте у посебној вести.

Владика Хризостом, митрополит дабробосански, рођен је 4. марта 1952. године у Вођеници код Босанског Петровац. За Митрополита дабробосанског изабран је у мају 2017. године одлуком Светог Архијерејског Сабора СПЦ.

Патријарх Иринеј преминуо је данас у 90 години. Вест да је умро патријарх Иринеј стигла је након 15 дана тешке борбе са корона вирусом, коју је патријарх изгубио пошто му је здравствено стање нагло погоршано у ноћи између среде и четвртка.

Leave a Reply