Техеран је одбио да преговора о балистичким пројектилима и његовој улози на Блиском истоку

Иран поседује дронове који имају домет до 7.000 километара, пренели су данас ирански државни медији изјаву команданта Револуционарне гарде, генерала Хосеина Саламија.

Ова изјава би у Вашингтону могла бити протумачена као претња регионалној стабилности у тренутку када Техеран и шест светских нуклеарних сила покушавају да оживе ирански нуклеарни споразум из 2015. године, а из којег је пре три године изашао бивши председник САД Доналд Трамп, преноси Ројтерс.

Западни војни аналитичари указују да Иран с времена на време преувеличава своје војне капацитете, али дронови су главни инструмент иранских служби безбедности за контролу граница, посебно са државама у области Персијског залива и Ормуског теснаца кроз који се врши транспорт петине глобалног промета нафтом.

Иран и државе које подржава Техеран, пре свих Јемен, Сирија и Ирак, ослањају се последњих година на дронове за различите активности.

Председник САД Џозеф Бајден покушава да удахне нови живот и прошири нуклеарни споразум са Ираном, али и да уведе већа ограничења за ирански нуклеарни и ракетни програм.

Техеран је одбацио да се преговора о балистичким пројектилима и његовој улози на Блиском истоку, подручју на којој су шиитски Иран и сунитска Саудијска Арабија укључени у посредне ратне сукобе, наводи Ројтерс.

Оставите Коментар