Ива Петровић из Ниша, ученица Основне школе „Бранко Миљковић” и члан теквондо клуба „Астерикс”, прва је на светској ранг листи, првак Европе и првак Србије у теквондоу у категорији кадеткиња од 12 до 14 година

„Теквондо је дефинитивно мој спорт, знала сам то после прве победе и реакције мог тренера на Купу Србије 2014. године“, тако почиње разговор са Ивом Петровић, ученицом осмог разреда, која је на крову света и већ од почетка ове године почиње прикупљање бодова за Олимпијске игре младих и Олимпијске игре у Паризу које ће бити одржане 2024. године.

Истрајност и несаломиви дух

„Своју личност делим на Иву пре почетка бављења овим спортом и Иву сада. Расла сам са овим спортом, а расло је и моје самопоуздање, сада сам истрајнија, енергичнија, не одустајем при првој препреци. Теквондо васпитава и обликује карактер”, каже Ива. Она наводи да је теквондо инивидуална борилачка вештина која се заснива на пет принципа, а то су: учтивост, поштење, истрајност, самоконтрола и несаломиви дух.

Истрајност и несаломиви дух

„На мене су највише утицали истрајност и несаломиви дух, јер кад зацртам циљ, ја то и урадим уз посвећеност и без обзира на друге околности”, истиче Ива. Све је почело, како напомиње, када је њен брат тренирао теквондо, а она долазила да гледа тренинге. Породица је подржава, а наставници имају разумевања за њена одсуства због такмичења и тренинга. 

Истрајност и несаломиви дух

„Спортиста који се бави борилачким вештинама то никада не злоупотребљава, ја то никад не показујем”, напомиње наш носилац црвеног појаса са црном траком. Слободно време Ива користи као и свако друго дете. Ту су бицикл, ролери, гледање филмова, играње кошарке, одбојка, скијање…

Истрајност и несаломиви дух

У теквондоу, како каже, постоје два пута. „Први, то је само изучавање вештине и жеља да постанем мајстор теквондоа. Други, то је такмичарски пут који је много дужи и тежи, а циљ је олимпијска медаља коју желим да освојим за своју земљу, град и свој клуб“, објашњава Ива. Ива жели да направи своју причу, своје име и да надмаши садашње узоре, а то су Милица Мандић која је донела прву олимпијску медаљу Србији, као и Туркиња Татар Нур.  „Ја сам тај такмичар који највише напада и тај константан напад збуњује противника”, открива нам део своје тактике.

Истрајност и несаломиви дух

Ива не дозвољава да је неко други загрева пред меч осим њеног тренера Владана Никодијевића. Они су заједно од тренутка загревања до уласка у борбу. Имају и свој ритуал: тренер три пута удара у оклоп док га везује, а затим следи поздрав песницама за срећу. Ива је данас прва на светској ранг листи, првак Европе и првак Србије у теквондоу, у категорији од 12 до 14 година у кадетској конкуренцији.  Зато, следи поздрав песницама.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар