У малом месту на југу Италије, чији становници кажу да су „ковид фри село“, куће коштају један долар.

Ћинквефронди, место у региону Калабрије, нуди куће за један евро како би подстакло људе да се доселе и помогну им да му поврате стари сјај.

Градоначелник Микеле Конија покренуо је „Операцију лепота“, пројекат чији је циљ да се заустави исељавање младих људи у потрази за послом, преноси Си-Ен-Ен.

„Проналажење нових власника који би купили неку од многих напуштених кућа је кључни део Операције лепота коју сам започео како бих обновио запуштене делове нашег места“, рекао је Конија, који је одрастао у Немачкој и вратио се у Италију како би сачувао земљу својих предака.

Идеја је да јефтино имање и прекрасно окружење намаме људе који ће удахнути нови живот том месташцу које се налази окружено брдима, између два топла мора, недалеко протиче река, а колима се до плаже стиже за 15 минута.

„Иако је овај крај предиван, моје место је запуштено, многе куће су празне и пред рушењем“, рекао је Конија.

И, док многи градови у Италији, који такође продају куће за један евро, захтевају депозит у износу до 5.000 евра, који купац губи ако не успе да обнови кућу у року од три године, Ћинквефронди само тражи годишњу накнаду за осигурање у износу од 250 евра до завршетка радова.

„Ми само тражимо неку врсту осигурања након што купац преузме кућу. Трошкови обнове овде су од 10.000 до 20.000 евра, с обзиром на то да су куће углавном мале“, рекао је градоначелник.

Ћинквефронди током пандемије није имао ниједан случај корона вируса, а налази се у региону у којем је број заражених у Италији био најмањи.

Оставите Коментар