Високи Институт за здравство (ИСС), урадио је анализу смртности у Италији на основу 1.500 медицинских картона особа које су преминуле од коронавируса, што је само део од укупно 16 хиљада умрлих у Италији, али се узорак са научне тачке може сматрати репрезентативним.

Анализа коју је представио председник Силвио Брусаферро показала је да оболели умиру две до пет седмица након заразе, да је реч углавном о особама изнад 70 година, да је просечна старост умрлих 80 година, да вирус погађа више мушкарце, јер је од укупно заражених чији су картони обухваћени анализом, преминуло 32 одсто жена.

Анализа је показала и да су људи који су патили од других оболења више изложени ризику од смртности: 63% умрлих је имало више од три патологије“.

Брусаферо је скренуо пажњу на податак да смрт наступа две до пет седмица након заразе, што значи да постоји релативно дуг ток болести и да је то, како он види, и један од разлога зашто и даље у Италији бележи велики број смртних случајева.

Урађена анализа потврђује да су особе изнад 70 година старости они који су највише страдали.

У низу италијанских градова покренуте су истраге због високог процента смртности у старачким домовима.

Само у регији Лигурија у 230 старачких домова 800 особа је умрло, највише станара домова, али и особља које их опслужује.

Први налази показују да су узроци овако високе смртности били “непажња, површност, и пропусти у управљању здравственим установама у којима су старије особе умирале масовно, услед ширења вируса”.

Иначе у Италији ширење заразе коронавирусом опада, што потврђују свакодневно бројеви, али смањење је веома споро, упозорава шеф цивилне застите Анђело Борели.

У последња 24 сата забележено је 1. 396 новозаражених, а укупан број тренутно позитивних на цоронавирус у целој Италији је 98. 273.

У последња 24 часа умрло је 570 особа, од тога 300 у Ломбардији.

Опада и број хоспитализованих, као и пацијената у оделењима интензивне његе, сада их је укупно 3.497. У односу на предходни дан излечено је 1.985. Од почетка епидемије до сада укупно 30.000 пазијената је излечено.

„Генералног имамо разлога за благи оптимизам, бројеви опадају захвљујући поштовању ригорозних мера , али још увек се не смемо опустити“, рекао је.

Оставите Коментар