Данас се у Грчкој одржавају ванредни парламентарни избори, 19. по реду од успостављања демократије и вишепартијског система у тој земљи. Након катастрофалног резултата и пораза владајуће Сиризе – Алексиса Ципраса, на изборима за ЕУ парламент , грчки премијер се одлучио на одржавање ванредних парламентарних избора како би проверио поверење грађана.

Оно што је готово сигурно – на власт се након 4 године враћа конзервативна партија десног центра „Нова демократија“ са својим харизматичним лидером 51-годишњим Кирјакосом Мицатокисем који потиче из угледне политичке породице која се деценијама успешно бави политиком у тој земљи ( отац му је покојни премијер Грчке, Константин Мицотакис ). На недавним, мајским изборима за ЕУ парламент Нова демократија је освојила 33.1% гласова, а на данашњим изборима очекује се да тај резултат достигне и готово 40%. Оно што је занимљиво, то су процене ко ће поред Нове демократије чинити власт у Грчкој и створити неопходну већину. За сада процене предвиђају да ће то чинити покрет Кинал (бивши Пасок) који ужива поверење од око 7% грађана. Међутим, процене такође говоре да би Мицотакис могао да направи владу која би итекако задавала главобољу Бриселу, у којој би били Златна Зора (око 4 %) и релативно нова десничарска партија „Грчко решење“ којој се предвиђа подршка од око 3.5% . Подсећамо, цензус у Грчкој износи 3% . Друга опција би свакако обрадовала многе српске патриоте, с обзиром да су и Златна Зора и Грчко решење чврсти у одбрани српских националних интереса, на првом месту по питању Косова и Метохије.

Након 4 катастрофалне године левичарске владе, евидентно је да се грчки народ враћа идејама суверенизма и националне слободе што је апсолутно у складу са европским трендовима широм континента попут Италије, Аустрије, Мађарске, Пољске и осталих земаља.

Оставите Коментар