Полицајац сам 18 година, од којих сам последњих пет у Жандармерији. Добра сам у гађању и желим да будем снајпериста јер ми је изазов да будем врхунски стрелац, навела је Данијела Крсмановић, водник прве класе.

Ја сам жандарм! Поносна сам на ову јединицу и не претерујем кад кажем да сам удата за свој посао! Овим речима нам се представила припадница београдског одреда Жандармерије Данијела Крсмановић (39), родом из Доње Оровице код Љубовије.

Водник прве класе

Она је по чину водник прве класе, а полицијску значку носи скоро 18 година, од чега је у Жандармерији последњих пет. У ову елитну јединици полиције је, каже, дошла због изазова, акције, напредовања и усавршавања.

  • Најпре сам радила 12,5 година у Полицијској управи у Шапцу. После сам прешла у Жандармерију, у јединицу за обезбеђење, а од јануара 2016. припадник сам београдског одреда – прича Данијела и уз осмех додаје да је њена породица била изненађена кад им је саопштила да жели да обуче полицијску униформу:
  • Нико у мојој породици није био у полицији или војсци. Завршила сам Вишу васпитачку, али никада нисам радила као васпитачица и одмах сам се запослила у полицији. Родитељи су били изненађени мојим избором професије. Отац је радио у просвети и желео је да и ја наставим његовим путем.

Данијелин радни дан у Жандармерији почиње у 7.30, кад долази на посао и облачи униформу.

  • Затим следи постројавање и дизање заставе, а онда осам сати обуке и усавршавања. Имамо физичку и тактичку обуку и свакодневни рад са оружјем. Усавршавамо се, такође, и у топографији и имамо специјалистичку обуку, али ја највише волим вежбе гађања. Добра сам у томе и желим да будем још боља! Жеља ми је да будем снајпериста и изазов ми је да будем врхунски стрелац! – истиче Крсмановићева.

Она се труди да се професионално усавршава и ван радног времена, па редовно тренира и тражи нове изазове.

  • Прошла сам падобранску обуку на спортском аеродрому Лисичији јарак. Желим да будем најбоља у овом послу јер живим за њега и зато на себи радим и ван дужности – наводи она.

Иначе, уобичајено је мишљење да се женама које се баве оваквим професијама мало гледа кроз прсте, али Данијела истиче да она не би волела да се њене колеге и старешине тако односе према њој само зато што је „нежнији пол“.

  • Дајем све од себе да радим све као и моје колеге. Не желим да ми се повлађује! Ја сам жандарм! – навела је она.

Није повлашћена

И Данијелин старешина, капетан Гојко Јовановић рекао је да на њу не гледа као на жену, већ првенствено као колегу жандарма.

  • Нисам попустљив према њој и тражим од ње све оно што тражим и од њених колега. Такав однос према припадницама Жандармерије немам само ја већ и сви мушкарци у београдском одреду. И старешине других одреда Жандармерије имају жене под својом командом и сви се тако односимо према нашим колегиницама. У београдском одреду, иначе, има укупно 23 жене у униформи. Ми се не делимо по полу, ми смо сви жандарми и поносни смо на то – категоричан је Јовановић.

Говорећи о Данијелиним посебним професионалним достигнућима, он истиче да многи специјалци могу да јој позавиде на вештини са оружјем.

  • Одлично барата и пиштољем и пушком. Изузетан је стрелац и то нам је много пута показала током вежби гађања – навео је Данијелин старешина.

Чињенице о оснивању Жандармерије

Жандармерија је први пут основана у Србији указом кнеза Михаила Обреновића 1861. године и била је задужена за јавни ред и мир у Београду. Кроз историју је у више наврата мењала своју намену, а у данашњем облику као војно-полицијска јединица у саставу Министарства унутрашњих послова Србије постоји од јуна 2001. године.

Задатак Жандармерије је превасходно борба против тероризма, обезбеђивање јавних скупова високог ризика, као и успостављање јавног реда и мира нарушеног у већем облику. Затим, ангажовање у случају елементарних непогода (поплава, пожара, земљотреса), пружање помоћи другим државним органима, интервенције приликом високоризичних хапшења, као и у случају побуна у затворима. Жандармерија је посебна јединица полиције и састоји се од Команде, ронилачке јединице, као и четири одреда у Београду, Новом Саду, Нишу и Краљеву.

М. С.

Оставите Коментар