Грб Француске Републике је незванични, али једини симбол те државе који се налази на њиховим пасошима и којим је она приказана у згради Уједињених нација. На њему, централно место заузима сноп прућа који окружује секиру.

Премда ћете у томе вероватно препознати симбол фашизма, Мусолини и његова „екипа“ га нису измислили, већ само озлогласили.

Он је симбол јединства и несаломивости државе, када се њени грађани држе скупа око заједничких циљева и интереса; баш као што је и свастика симбол среће и напретка, симбол Сунца, и нема везе са нацизмом као таквим. Њих данас ретко сами фашисти и нацисти користе, пошто су пригрлили неке друге симболе којима скривају своју праву природу.

Сноп прућа који обухвата секиру увезану црвеном кожном траком носили су у античком Риму ликтори испред конзула, као моћно знамење снаге која проистиче из јединства: један прут је лако сломити, али ако се нађу у свежњу – готово немогуће. Секира је са своје стране симбол судске власти над животом и смрћу.

С обзиром да се и Прва француска република, она која је проглашена током Француске револуције, снажно ослањала на античку римску републиканску традицију, не треба да чуди што се секира у снопу нашла на грбу Француске већ током Треће републике, 1989. године, неколико деценија пре него што ће то урадити италијански фашисти.

1953. године тај незванични грб је редизајниран, али су секира и сноп остали на њему. Коначно, 1995. године Француска добија симбол данашњег, модерног и дотераног изгледа, у погледу боја изузетно минималистичког.

Колико је овај симбол вечан по свом смислу, и колико није сам по себи крив што су га некакви злотвори у 20. столећу узели за свој, можда најбоље илуструје видео клип који Telegraf.rs прилаже испод: на њему Бранко Коцкица младим Југословенима из свих република бивше нам земље објашњава суштину братства и јединства. Оно што им је рекао потврђује се непрестано од како се то братство и јединство распало, па се тако потврђује и данас: ако се не будемо држали заједно, пропашћемо.

Оставите Коментар