Последњих година сви примећујемо да се у нашем народу усталио поздрав са три раширена прста. Од фотографисања до прославе великих победа на рукама сада већ свих генерација „пркосе“ три раширена прста. Ретко ко се упита шта овај поздрав значи, одакле и од када потиче. Ако питате од када се овај поздрав користи међу Србима, неретко ћете добити одговор „одувек“, а ако их питате шта значи, уз одговоре „не знам“ рећи ће вам и да три прста представљају Свету Тројицу иако је опште познато да раширена три прста у ствари представљају разбијање Свете Тројице.

Тачније, „у име Оца, Сина и Светог Духа“ никако, ни у једном облику не може да иде раздвојено једно од другог. Друга ствар, ако се овај поздрав користио одувек, извесно је је да ћемо овакав поздрав видети на многим фотографијама, барем оним сачуваним код наших бораца из Првог и Другог светског рата. Ипак, ни на једној фотографији се не види да ико показује три прста која данас „ми“ показујемо, нити се и у једном запису из тог периода помиње да је ико показивао три раздвојена прста.⁣⁣

Прочитајте и:

“БЕЖИТЕ ЖИВИ, ИДУ МРТВИ!“ Дан када је 62.000 Срба одлучило судбину Великог рата

Овакав поздрав се ипак користио за време Другог светског рата. Изненађује чињеница да извори који нам говоре ову чињеницу не воде ка српским војницима, већ на сасвим супротну страну, ка хрватским усташама! Хрватске усташе полагали су заклетву своме „поглавнику“ пред римокатоличким свештеником са раширена три прста где се испружени додирују кажипрст и средњи прст. Овакав поздрав хрватске усташе преузеле су од немачких СС јединица.

У истом периоду српски ратници су имали своју заклетву Краљу Петру II Kaрађорђевићу и њу су полагали са спојеним палцем, кажипрстом и средњим прстом, као симболом јединства Свете Тројице, управо онако како се православци крсте тј. осењују часним Крстом. Порекло оваквог коришћења спојена три прста, као и малог и домалог спојених и савијених на длану, потиче још из IV века, из времена светога Мелетија антиохијског. У то време су се хришћани борили са aријанским јеретицима. Између осталога, спор око природе Господа Исуса Христа довео је и до тога да Архиепископ антиохијски Мелетије руком дочарава присутнима на Сабору тројично јединство Божије. Када је Архиепископ Мелетије спојио три претходно раширена прста и када се по предању из њих видела светлост налик муњи.⁣⁣

Прво раздвајање три прста у новијој историји, код Срба долази тек почетком деведесетих година прошлога века.

У историји се сусрећемо са два занимљива примера који су данас и главни аргумент заговорника „новог“ поздрава, то су слике „Устанка у Такову“ насликане крајем 19. века где су устаници насликани са положајем између скупљених и раширених прстију. Слика са поздравима раширених 3 прста можемо сусрести у многим различитим културама, тако да они дефинитивно нису дело СС јединица.

Оставите Коментар