Некадашњи потпредседник хрватске владе и ХДЗ Андрија Хебранг заложио се за рехабилитацију усташког поздрава: „За дом спремни“.

Осврнувши се на изјаву председнице Колинда Грабар Китаровић да је погрешила када је изјавила да је поздрав: „За дом спремни“ стари хрватски поздрав, Хебранг каже да је она то учинила да и добила други председнички мандат.

„Поздрав ’За дом спремни‘ доживео је другачију судбину. Тај је поздрав у српско-црногорској агресији постао антифашистички! Наиме, та је агресија имала сва обележја фашизма, укључујући стратегију убијања цивила као примарни циљ. На тај фашизам устала је хрватска младост која је поздрављала с поздравом: ’За дом спремни‘“, рекао је Хебранг за хрватски портал „Дневно“.

Он је рекао да историја не почиње и не завршава се у Другом светском рату и додаје да је Хрватску створена и одбрањена од српско-црногорске фашистичке агресије, као и да би тај период требало да се вреднује у историји.

„То раздобље треба поштовати и објективно вредновати. Време је за лустрацију хрватске историје, за све па и за поздрав: ’За дом спремни‘“, рекао је Хебранг.