Командир руског хеликоптерског вода са позивним знаком „Самара“ рекао је агенцији РИА Новости да је пре неколико дана у округу Орехов на јужном фронту његова јединица уништила пет јединица оклопне технике украјинске војске страног порекла.

– Не тако давно, када је било последње жестоко напредовање на Ореховском фронту, изгорело је пет украјинских оклопних возила у једном лету од шест ракета за десет минута, уништен је један тенк Леопард, уништена су два америчка борбена возила пешадије Бредли и МаксПро , као и турски Кирпи – рекао је саговорник агенције.

Према његовим речима, његово одељење је завршавало дежурство и планирало је да се врати када је обавештајна служба известила да Оружане снаге Украјине гомилају оклопна возила у области Орехова у правцу Работина.

Сви који су у том тренутку били на дужности добили су борбени задатак да зауставе непријатељску технику.

– Постигли смо борбени статус у најкраћем могућем року, полетели хеликоптерима по задатој траси, заузели све наше пунктове према координатама зоне чекања и дежурства и сачекали даља упутства. Чим је стигло наређење из командног центра и контролора ваздуха да се непријатељска техника креће на југ, добили смо координате кретања колона. Свако је деловао у складу са својим циљевима у зони одговорности. Након добијања координата, прешли смо у борбени режим и почело је постепено уништавање непријатеља – саопштила је „Самара“.

Он је истакао да су у његовој ударној групи, која је уништавала оклопна возила непријатеља, била три хеликоптера Ка-52 – „основни ударни центар армијске авијације захваљујући оптици и вођеним ракетама ваздух-земља“, а покривала је Ми -28 и спасилачки хеликоптер Ми-8.

– Не могу да кажем колико је хеликоптера у том тренутку било ангажовано на уништавању оклопних возила непријатеља, али према извештају контролора ваздухопловства, после интеракције са моторизованим пешадијским јединицама, уништено је неколико десетина тенкова, борбених и оклопних возила непријатеља. тог дана за неколико сати – закључио је.Самара.

Оставите Коментар