Већина посетилаца српске престонице обавезно посети и Калемегданску тврђаву. Богата историја, тајне, али и невероватан поглед, један од најлепших у граду пружа се управо са Калемегдана.

Калемегдан је и омиљено место за бег од престоничке верве и гужве, а посебно је место састанка заљубљених парова. А призвук романтике са собом носе и бројне дрвене клупе. Урезана имена, симболи само заљубљенима знани остају на клупама и чувају неку посебну причу.

А једна од најромантичнијих и највољенијих јесте Софијина клупа. Ко је Софија? А где се налазила ова посебна клупа? Зашто је више нема?

На месту одакле се пружа најлепши калемегдански поглед, подно Краљ капије један млади брачни пар застао је уживајучи у свему што их је окруживало. Овај браћни пар је и иницирао постављање ове клупе, јер су често пролазили овим местом и желели су да Београду и прворођеној ћерки поклоне клупу која ће имати угравирану посвету.

Београђанин је убрзо са речи прешао на дело. У свету се рођење детета облежава садњом дрвета или другим обичајима, а породица Просен је рођење своје ћерке обележила клупом са најлепшим погледом. Клупа је постављена месец дана након рођења девочице, а на плочици је стајала посвета „Нашој милој Софији и граду у коме се родила. Оливера и Милан Просен, 23. октобар 2005”.

Испод платоа са Победником само десетину метара од Краљ капије пружа се невероватан поглед на Нови Београд, па даље на Срем, види се и Земунски кеј и Гардош. Преко Дунава пуца поглед на војвођанску равницу, а ратно острво је под ногама, као и Дунав и Сава.

Скоро никада није била празна. Клупа љубави, Софијина клупа била је омиљена многим, заљубљеним паровима, туристима, старијим посетиоцима београдске тврђаве и сви су желели да уживају у прелепом панорамском погледу.

Одмах до Софијине клупе постављена је и клупа са плочицом глумца Радета Марковића, али обе клупе су имале трагичну судбину. Три пута су их обнављали, јер су им вандали скидали плочице и уништавали их, али ко зна, можда београдски дух љубави преовлада и поново се на овом месту нађе клупа неког посебног имена.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар