Украјински војници у све већем броју дезертирају са својих положаја на фронту у Донбасу јер их њихови команданти користе као топовско месо у рату против Руске Федерације.

Они тврде да их је званични Kијев оставио на милост и немилост непријатељу, да немају довољно оружја и муниције да би се супротставили вишеструко јачим руским трупама, али и да војском командују „шарлатани и недовољно обучени официри“, који не знају како се води рат.

Потресна сведочења

Друштвене мреже преплављене су снимцима на којима војници Украјине сведоче да су морали да напусте борбу због тога што им надређени нису обезбедили логистичку и артиљеријску подршку, већ су од њих захтевали да практично голоруки погину у борби са руским снагама.

Kако преносе медији, највише војника дезертирало је из Северодоњецка и Лисичанска, где се тренутно воде најбруталније битке у Донбасу. Они не крију да су прекршили наређења и да су без дозволе надређених напустили положаје, али објашњавају да нису имали другог избора, пошто су били остављени без оружја, муниције, хране и воде. Сви они су, међутим, од врховне команде Украјине проглашени за дезертере и оптужени за издају државе…

Један од најпотреснијих снимака објављен је 28. априла, када су припадници 79. десантно-јуришне бригаде Украјине у камеру испричали да су их њихови претпостављени послали у шуму у близини села Јампољ у Доњецкој области и тамо их буквално оставили да умру.

– Седели смо тамо пет, шест дана, а команданти су нас напустили… Сада од нас праве дезертере само зато што смо успели да преживимо. У тим јамама у шуми и даље леже многобројни лешеви мојих сабораца. Тражили смо помоћ, артиљеријску подршку и оружје с којим бисмо могли да се супротставимо Русима, али нам је командант издао наређење да се „ухватимо за руке и кренемо на руске тенкове“… Ми који смо одбили да голоруки погинемо ни за шта сада се суочавамо са оптужбама за дезертерство – рекао је на том снимку један украјински падобранац, а његово сведочење је, осим осталих преживелих чланова бригаде, потврдио и Алексеј Арестович, саветник украјинског председника Володимира Зеленског.

Сигурна смрт

На врховну команду у Kијеву прошле недеље су се пожалили и припадници украјинске 115. бригаде територијалне одбране, који су се у снимку објављеном на интернету обратили председнику Зеленском, наводећи да су их „неспособни команданти оставили на цедилу“, као и да немају са чим да ратују против Русије.

– Kоманда нас је једноставно послала у сигурну смрт. Нема борбеног вођства, нема борбеног команданта, нема поштовања према животима војника. Ми смо топовско месо. Остављени смо на цедилу без било какве подршке. Руси имају артиљерију, оклопна возила, хиперсоничне ракете, њихове снаге су пет, шест пута бројније од наших. А ми смо имали митраљезе и артиљерију из 1986. године. Митраљез „максим“ из 1933. године. Шведска нам је послала нешто модернији преносни противтенковски систем, али је био неисправан. Надређени официри су се повукли, а нама наредили да погинемо – рекао је један од припадника 115. бригаде територијалне одбране на снимку који је објављен на друштвеним мрежама.

Оставите Коментар