Kинеско министарство спољних послова одбрусило је америчком председнику Џоу Бајдену због изјаве о наводном недостатку демократских вредности у Kини, наводећи да етикета демократије није толико важна, колико је важна брига о људима у земљи.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова Суа Чуњинг осврнула се на коментаре америчког председника у којима он тврди да кинески председник Си Ђинпинг нема ништа демократско у себи.

Суа је рекла да питања демократије и централизације нису важна све док држава може да обезбеди политичку стабилност, социјални напредак и побољша живот људи.

Она је додала да Пекинг поштује филозофију усредсређену на људе, што је у потпуној супротности са америчком изборном политиком усредсређеном на партијске политичке интересе.

Kинеска званичница је истакла недостатке америчке демократије, тврдећи да она не ради у најбољем интересу свог народа упркос перцепцији богатства и моћи.

  • Без обзира колико се земља хвалила својим демократским вредностима, није учинила ништа већ је само посматрала како више од 500.000 људи умире током епидемије, и како више од 40.000 људи страда у ватреним обрачунима – истакла је Суа.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Бајден на конференцији за медије у четвртак признао да Kина представља изазов америчкој хегемонији, а о кинеском председнику је рекао: „Он нема ништа демократско, са малим ‘д’, у себи, али је паметан, паметан тип“.

Амерички председник је казао и да ће се побринути да Kина не престигне Америку као светску силу број један, преноси РТ.

  • Њихов главни циљ је да постану водећа земља на свету, најбогатија земља на свету и најмоћнија земља на свету. То се неће догодити док сам ја председник САД – рекао је Бајден.

Подсетимо, последњих недеља САД и њихови савезници оптужују Пекинг због наводних кршења људских права у провинцији Синђијанг. Пекинг пориче те оптужбе.

Оставите Коментар