Кина је оценила да ће план Европске уније о увођењу првог глобаног пореза на угљеник проширити климатски проблем на трговину. Тиме ће бити прекршени међународни принципи и угрожени изгледи за економски раст.

Европска комисија је овог месеца изнела планове о увођењу Механизма за прилагођавање границе угљеника (ЦБАМ) од 2026. године, односно о царини на CO2, тако да ће неке компаније које извозе у Европску унију морати на граници да плаћају таксу за робу са интензивним емисијама угљеника током производње, као што је нa пример челик.

„ЦБАМ је у основи једнострана мера којом се питање климатских промена шири на трговински сектор. Она крши принципе Светске трговинске организације (СТО) и озбиљно ће поткопати узајамно поверење у глобалној заједници и изгледе за економски раст“, рекао је Љу Јоубин, портпарол Министарства за екологију и животну средину на брифингу за медије, преноси Ројтерс.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Он је поновио став Кине да би одговор сваке земље на климатске промене требало да узме у обзир ниво њеног економског развоја, те да ће CO2 царина озбиљно наштетити спремности и способности земаља да решавају тај проблем.

Као водећи светски произвођач индустријских сировина, попут челика и цемента, Кина би могла највише да трпи од програма пограничних царина, навели су истраживачи Центра за индустријски развој и управљање животном средином са Универзитета Цингхуа у једном раду објављеном у мају.

Додали су, међутим, да ће тај утицај с временом ишчилети и да нема доказа да ће царина дугорочно имати негативан утицај на развој Кине.

Клириншка компанија „Гвотаи Јунан Фјучерс“ објавила је у коментару поводом плана Брисела да би погранични порез на CO2 могао да подстакне Кину да референтне цене ЕУ на угљеник узме као базу у свом националном систему трговања емисијама, пренео је Б92.

Од када је 16. јула покренута кинеска дуго очекивана шема трговине емисијама, забележен је укупан обим трговине од 4,83 милиона тона по просечној цени од 51,7 јуана (6,8 евра) по тони. Поређења ради, просечна цена на тржишту угленика у ЕУ је већа од 50 евра, наводи Ројтерс.

Оставите Коментар