КИНА је уручила озбиљан протест САД због одобрења Вашингтона да испоручи оружје Тајвану у износу од 95 милиона долара, као и за помоћ Тајпеју у одржавању противваздушних ракетних система „Патриот“, саопштило је данас кинеско министарство одбране.

– Америчка страна је већ одобрила продају војних технологија и наоружања Тајвану у износу од 95 милиона долара и такоде ће му обезбедити специјалисте за одржавање његових ракетних система Патриот – наводи се у саопштењу кинеског министарства, преноси агенција ТАСС.

У саопштењу се прецизира да су такве акције Вашингтона „озбиљно кршење споразума, као и грубо мешање у унутрашњу политику Кине.“

– Кинеска народноослободилачка армија ће предузети активне мере да спечи све покушаје спољних снага да пруже подршку тајванским сепаратистима под било којим изговором. Одлучно ћемо бранити национални суверенитет и територијални интегритет наше земље – истиче се у саопштењу.

Раније данас, кинеско министарство спољних послова упозорило је да ће предузети оштре мере уколико председавајућа америчког Представничког дома Ненси Пелоси буде посетила Тајван.

О њеној евентуалној посети Тајвану нема званичне потврде из канцеларије Пелоси, али су поједини медији писали да ће следеће недеље отићи на Тајван, пренео је Ројтерс.

Пекинг каже да би њена посета озбиљно нарушила кинеско-америчке односе, јер се Кина снажно противи свим облицима званичних односа између САД и Тајвана, казао је портпарол министарства Џао Лиђијан.

Оставите Коментар