ТЕКСТ ПРЕУЗЕТ СА sia.rs

Истражује се да ли је Хркаловићева с председником Вишег суда договарала прислушкивање Вучића!

Kлупко око прислушкивања председника Србије и заштите најмоћнијих мафијаша од шефова у МУП се одмотава.

Према сазнањима, неке судије, тужиоци и припадници „кавачког клана“ виђали су се са државном секретарком у МУП Дијаном Хркаловић, и то у државној вили?!

– Знамо да је у тој вили у Ужичкој више пута био председник Вишег суда Александар Степановић и да је Дијана с њим имала веома блиску сарадњу, да не кажем пријатељску, и да се она наставила након што је напустила полицију. С обзиром на то да је Степановић тај који одобрава законска прислушкивања особа, можемо засад само да претпоставимо о чему су причали и шта су се договарали. Ако ме питате да ли су заједно радили на прислушкивању председника државе, очекујемо да истрага то утврди у што краћем року – открива наш извор и подсећа да је шефа Вишег суда на ту функцију довео бивши директор БИА Александар Ђорђевић, који му је новим законом о БИА омогућио да се пита око прислушкивања иако је то раније било на Врховном суду Србије.

Багзи радио по директном налогу
Kао што је познато, Дејан Миленковић Багзи, начелник службе за специјалне истражне методе (ССИМ) Управе криминалистичке полиције МУП Србије, прислушкивао је председника Александра Вучића и његову породицу по директном налогу Дијане Хркаловић.

– Миленковић је на саслушању децидирано рекао да је све радио по њеном налогу и транскрипте прислушкиваних разговора Вучића и породице достављао њој лично. Основано се сумња да су ти транскрипти завршавали код мафијаша из „кавачког клана“ – каже наш извор.

Наш извор тврди да су ту још долазили и тужиоци који су шефици у МУП били на дугме и који су са њом радили на неким шкакљивим и сумњивим истрагама.

– У државну резиденцију доведила је и мафијаша Дарка Елеза, који је радио за „кавачки клан“. И то, како се сумња, за њихов рачун извршавао бројне ликвидације – наглашава наш извор из истраге.

Одбила полиграф
Додатна сенка сумње је на Хркаловићку пала када је због тајног и неовлашћеног прислушкивања председника одбила да се подвргне полиграфском тестирању.

– Прво је током саслушања пристала, али је дан касније, по савету адвоката, јавила да то одбија – сведоче извори из истраге.

Део прислушкиваних разговора однет је председнику Вучићу.

– Прислушкују ме и мислим да знам ко стоји иза тога, али не бих да излазим с тим у јавност. Надлежни органи се тим послом баве, они ће свој посао да ураде. То је директан покушај државног удара – саопштио је крајем децембра председник Вучић.

Истрага треба да утврди да ли је Хркаловићка са Степановићем заједно радила против председника, односно да ли су договарали на који начин да га прислушкују.

– Засад се зна да су на мере стављани људи за које се знало да су с Вучићем у контакту – каже извор Српског телеграфа упућен у истрагу афере прислушкивања.

Такође, истражује се да ли је Хркаловићева преко својих послушника, међу којима је главни шраф управо Степановић, правила сопствену мрежу, којој је главна мета био баш Вучић, а Kако би заштитила своје људе у подземљу.

ВЕЗЕ СА „KАВЧАНИМА“
Дијана Хркаловић је саслушавана и поводом сумњи унутрашње контроле да је врх полиције штитио Дарка Елеза (40), чије изручење траже власти БиХ због серије тешких злочина и који је близак „кавачком клану“. Она је тада негирала да је део мреже Елезових заштитника, мада се незванично сазнаје да су инспектори који се баве овим случајем дошли до сазнања да је Елез покриван годинама.

– Сумња се да су у периоду од две године пријаве против њега за тешка кривична дела, као што су претње убиством и изнуде, завршавале у фиоци, а не пред тужиоцем и судом – наводи извор Српског телеграфа.

Занимљиво је да је Елез моћ и везе демонстрирао и у згради полиције. Чак су га запослени у ставу мирно ословљавали с господине Елез, као да је реч о неком надређеном или уваженом госту, а све то му је омогућила тадашња државна секретарка.

– Хркаловићева је на вези имала поједине тужиоце који су буквално радили на дугме. На тај начин су падале оптужнице против мафијаша, скривани су докази и рађено све што треба да злочини не стигну до суда – открива наш извор.

Нестали ДНK Веље Невоље
Сумњу у правосуђе је унела и ослобађајућа пресуда Вељку Беливуку званом Веља Невоља, вођи Партизанових навијача блиских „кавачком клану“, који је био оптужен за убиство Властимира Милошевића. Беливук је идентификован као убица на основу ДНK трагова пронађених на месту убиства – на улазним вратима зграде у Улици 27. марта, у којој је убијени живео, али и на мазди која је коришћена за бекство за места злочина. Међутим, у каснијем току суђења вештак Милица Kецкаревић је тврдила да се ниједан од „мешаних“ ДНK профила не поклапа са Беливуком.

– У усменој комуникацији с полицијом погрешно смо протумачили траг – рекла је Kецкаревићева.

Оставите Коментар