Руски председник Владимир Путин јуче је говорио на традиционалној годишњој конференцији у Москви којој је присуствовало више до 1.800 новинара из целог света. Једно од питања за руског председника било је и: „Да ли остајете на власти након 2024?“

– Устав је живи документ који треба да одражава вољу народа, али нема потребе мењати га – рекао је Путин.

Из овог одговора могло би се наслутити да се Путин, који је на власти већ 20 година, неће поново кандидовати, јер по Уставу нема право на то.

Наиме, 2024. године истиче његов садашњи мандат који би по Уставу требало да буде и последњи. Међутим, већ неко време нагађа се о томе хоће ли Kремљ покушати да промени постојећи Устав, или ће Путин начи неку други начин.

Доскорашњи рецепт био је рокада позиција премијер – председник-премијер, али нагађа се и о могућности оснивања државне уније са Белорусијом.

Идеја је потекла још деведесетих година од Александра Лукашенка, председника Белорусије, међутим упркос чињеници да је неколико корака направљено, никада није заживела у пракси. Многи сматрају да ће овога пута Путин покушати да спроведе у дело стварање такве уније, јер би оснивање „нове државе“ и промена устава омогућила да се кандидује за још један мандат.

Потенцијално спајање две државе у државну унију била је тема о којој је и Путин говорио данас, а његов одговор био је да је то „добра идеја“.

Досадашње анкете на ову тему показале су да већина испитаника очекује да Путин не буде више председник, верују да ће следити пример бившег казахстанског председника Нурсултана Назарбајева именовањем наследника, док ће заправо он сам задржати власт.

Они такође сматрају да је „украјински сценарио“ мало вероватан у Русији. Већина чланова фокус група сматрала је да опозициони кандидат неће бити у стању да победи садашњег председника или његовог изабраног наследника на изборима.

Ово мишљење се углавном заснивало на перцепцији догађаја у Украјини. Већина Руса верује да су Украјинци гласали не толико за Володимира Зеленског колико су то урадили против Петра Порошенка, јер су уморни од „рата, сиромаштва и корупције“ и „углавном су желели промену руководства“.

Углавном, Руси сматрају да би се то могло догодити само у случају друштвене катастрофе, ако би се садашње руководство дискредитовало, или ако би се омогућило заиста квалификованим кандидатима да учествују изборима. Данас, овакав сценарио већини људи изгледа нереално.

И Путинове присталице и они који су против њега слажу се да се чак и ако он именује наследника, ништа у Русији неће променити.

У исто време бројни медији како на Истоку, тако и на Западу наводе да би Путин желео да уједини Белорусију са Русијом и да новонасталим ентитетом влада управо он. На тај начин би решио проблем чињенице да му мандат на челу Русије истиче 2024. године и тако задржи врховну власт над земљом и још повећа моћ.

У разговорима о могућем наследнику најчешће се појављује име Дмитрија Медведева. Аргументи у његову корист укључују и чињеницу да је он већ био председник и да има потребно искуство, да му Путин верује, а као садашњи премијер има највеће шансе да поново постане председник.

Имена других политичара прате Медведева у редоследом који је у складу са њиховим рејтингом. Први на листи је министар одбране Сергеј Шојгу, чији је рејтинг одмах иза Путиновог. Нешто мање се спомињу министар иностраних послова Сергеј Лавров, градоначелник Москве Сергеј Собјанин и комуниста Павел Грудинин.

Шојгуова јака страна је његова повезаност са војском, а Собјанинова врлина та што је „успоставио ред“ у главном граду и показао се као „снажан пословни извршилац“. Грудинин се сматра успешним бизнисменом и добрим менаџером. Сви они показују особине савршеног председничког кандидата, док се лидери ЛДПР-а Владимир Жириновски и лидер комунистичке партије Генадиј Жуганов сматрају сталним изборним противницима владе, а не могућим наследницима.

Неки испитаници мисле да ће Путинов наследник бити или потпуно непознат или неко изван јавног фокуса. Они наводе чињеницу да су и Путин и Медведев почели као „непознати“ и сматрају да се иста ствар може поновити.

– Годину дана пре избора појавиће се потпуно нова и способна особа и све ће бити сјајно – написао је један испитаник.

Према другима, дефинитивно ће то бити „достојна“ и „пристојна“ особа коју ће власти „изабрати“ у име народа.

Иако се сви слажу да ће Путинов наследник бити мушкарац, јер „жена не би могла да се носи са тим задатком, јер је земља огромна“, председник Путин данас није искључио ту могућност, рекавши да жена може бити председник Русије, под условом да је „компетентна“.

Оставите Коментар