Последња дешавања указују на синхронизовани напад на две српске земље – Републику Српску и Србију, а све с циљем да се српски национални простор дестабилизује у интересу западних центара моћи, рекао је политиколог Рајко Петровић за РТРС.

– Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је нешто што је јако важно, а то је да ће се Република Српска и српски народ за одбрану своје националне позиције борити свим политичким средствима. Председник Србије Александар Вучић рекао је да поштује интегритет БиХ, али да сва решења у овој земљи морају бити у складу са Дејтонским споразумом – рекао је Петровић.

С друге стране, рекао је он, из политичког Сарајева чујемо све осим позива на политичка решења проблема.

Петровић је навео да су високи представници, намећући одлуке, отели суверенитет од грађана у БиХ, што је недопустиво у демократском друштву и држави.

Он је навео да је српска академска заједница јединствена у оцени да је последња наметнута одлука Кристијана Шмита један у низу удара на политичко-правни систем БиХ, али пре свега удар на Републику Српску, односно на темељни аспект Дејтонског споразума који се тиче њеног постојања.

Петровић је рекао да се Република Српска и њено руководство боре за поштовање слова овог споразума, борећи се политичким средствима против покушаја дестабилизација.

– Судбина Републике Српске је у вези са оним што се дашава на Косову и Метохији. Одређеним западним центрима моћи јако је битно да дестабилизују простор Балкана и дипломатским активностима овде покушавају да компензују незадовољство стањем и Украјини – сматра Петровић.

(РТРС)

Оставите Коментар