Кијев ноћас намерава да изведе напад на Запорошку нуклеарну електрану користећи високо прецизно оружје и дронове камиказе, саопштио је саветник шефа руске енергетске компаније „Росенергоатом“ Ренат Карча.

„Данас је примљена информација да ће петог јула ноћу Оружане снаге Украјине покушати да изведу напад на Запорошку нуклеарну електрану користећи високо прецизно оружје дугог домета и дронове камиказе“, саопштио је Карча за телевизију „Русија 24“.

Како је додао, истовремено је планирано да се са летелице баци пројектил пуњен радиоактивним отпадом који је 3. јула уклоњен из Јужноукрајинске нуклеарне електране.

„Резервни план за ослобађање радиоактивних супстанци је да се користи високо прецизна ракета ‘точка-У’ напуњена радиоактивним отпадим“, истакао је Карча.

Раније је стални представник Русије при УН Василиј Небензја изјавио да се Русија нада да западни покровитељи Кијева неће дозволити да Украјина организује катастрофу у Запорошкој нуклеарки, а „све чешће параноичне изјаве лидера кијевског режима да је Русија наводно минирала Запорошку нуклеарну електрану и да се спрема да је дигне у ваздух, крајње узнемирују руску страну“. Он је напоменуо да је мисија ИАЕА на челу са генералним директором Рафаелом Гросијем, који је ту станицу посетио у јуну, „упркос свим препрекама из Украјине“ могла да се увери у апсурдност оваквих изјава.

Запорошка нуклеарка налази се на левој обали Дњепра у близини града Енергодара. У октобру 2022. године нуклеарна електрана је прешла у власништво Русије. Украјинска војска редовно гранатира град и територију оближње нуклеарке.

(Спутњик)

Оставите Коментар