Анџеј Дуда (48) који је победио на председничким изборима у Пољској је, када је пре пет година освојио први председнички мандат био млад, паметан и динамичан и познат по пријатељству са бившим председником Лехом Качинским који је погинуо у авионској несрећи 2010. године.

Нови петогодишњи мандат освојио је са 51.25 одсто гласова и у наредном периоду управљаће земљом уз подршку своје савезничке водеће странке Право и правда (ПиС).

Његов избор 2015. године можда је био изненађење јер није био толико познат на политичкој сцени, међутим по бројним ставовима и потезима стекао је популарност у земљи, али изазвао и неслагање званичника са међународне политичке сцене.

Након победе он је рекао да ће наставити са јачањем пољске државе изграђене на „неприкосновеној традицији“, а многи се сећају његове изјаве да је ЕУ „имагинарна заједница од које не добијамо много“.

Дуда, правник по струци, у политичке воде је ушао 2005. године као помоћник тадашњег председника Леха Качињског, а касније је постао градоначелник Кракова (2010. године) и посланик (2011. године) где је привукао пажњу као један од најактивнијих чланова пољског парламента.

Од 2014. године био је члан Европског парламента, да би већ наредне године победио на председничким изборима.

Због својих ставова често је критикован у ЕУ, пре свега због квота за мигранте са којима се није сложио, затим због ставова о ЛГБТ популацији за које је рекао да су њихова права много деструктивнија него комунизам и обећао је да ће заштитити пољску породицу од „ЛГБТ идеологије“ која, како је рекао, „агресивно покушава да сексуализује пољску децу“.

Такође познат је и по залагању за строжи закон против абортуса који је и иначе у Пољској много рестриктивнији него у остатку Европе.

Верује се да ће сада након избора Дуде ПиС до краја спровести започете програме до нових парламентарних избора.

Упркос епидемији корона вируса која је доста утицала на економију, влада је обећала да ће наставити са „системом благостања“ који је бројним породицама помогао да се извуку из сиромаштва.

Победа Дуде показује да постоји снажно бирачко тело за социјални конзервативизам и издашну помоћ државе.

Дуда је ожењен професорком немачког језика Агатом Корнхусер са којом има 25-годишњу ћерку Инге.

Оставите Коментар