Патријарх српски Иринеј апеловао је данас на Турску да одустане од одлуке да Аја Софију претвори у џамију и оценио да је једино праведно решење да се задржи статус тог објекта као музеја и да се омогући обављање и муслиманског и хришћанског богослужења.

„Храм је више него довољно простран да притом нико никоме не би сметао. Овакво решење не би било преседан у савременом свету. Напомињемо да не само у Јерусалиму или на Синају – а то су света места за вернике обеју религија – него и другде, па и у Србији и другим областима у којима живи српски народ, црква и џамија често стоје једна поред друге сведочећи историјску симбиозу, толеранцију и поверење медју суседима“, навео је Иринеј у саопштењу.

Он је додао да је Аја Софија била хришћански храм више од девет векова, а џамија нешто више од пет, а да је реч о својевремено најважнијем храму „свеколикога хришћанскога света“, и на истоку и на западу.

„Укидање Ататурковог декрета и једнострано враћање Свете Софије у статус џамије сматрамо, следствено, не само за историјску неправду него и за исхитрен и непотребан политички корак, штетан како за медјународни углед Турске тако и за односе и поверење измедју хришћана и муслимана у свету“, навео је он.

Иринеј је изразио наду да је свакоме јасно да алтернатива за будућност није вештачки изазвана конфронтација двеју највећих светских религија, хришћанства и ислама, него мир медју њиховим верницима, и не само мир или просто толеранција већ и узајамно поштовање.

Он се придружио апелима које су председнику Турске Реџепу Трајипу Ердогану упутили патријарх московски Кирил, папа Фрања и други и замолио га да одустане од своје намере да пром,ени намену Афа Софије и задржи статус кво.

„За то још није доцкан. Такав поступак би њему служио на част, а био би утеха и сатисфакција васељенском патријарху Вартоломеју, његовој Цркви и ромејској (грчкој) заједници у Турској у њиховој тузи и болу због овакве одлуке, али би донео савременој Турској и одобравање, поверење и честитке укупне културне јавности широм земаљског шара“, додао је Иринеј.

Оставите Коментар