Филм Дара из Јасеновца је Србију оставио без даха. Овај филм, чија се радња дешава током Другог светског рата када локално становништво завршава у концентрационим логорима, има многе занимљиве детаље који су публици могли да промакну приликом првог гледања.

Аутори су у причу о десетогодишњој Дари и страшном логору смрти уплели и пар детаља из српске књижевности, али и неке личности битне за српску историју. Тако су аутори одали почаст и Николи Тесли, као и његовим рођацима.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Једна од првих жена у филму која је прозвана за одлазак у Немачку је Смиљана Тесла. Име ове заточенице је игра речима, наиме жена дели презиме са нашим славим научником Николом Теслом. А име је добила по Теслином родном месту Смиљану. На овај начин су ствараоци филма симболично спојили назив родног места српског научника и презиме и подсетили на то да је у логору Јасеновац живот изгубило и 11 Теслиних рођака.

KO JE SMILJANA TESLA u filmu "Dara iz Jasenovca"? Hrvati SRPSKOG NAUČNIKA  PRISVAJAJU, a u Jasenovcu su mu POBILI 11 ČLANOVA PORODICE! - Informer

Из историјских списа је познато да је 91 члан породице Николе Тесле убијен у НДХ. Такође је познато да је њих 11 страдало управо у озлоглашеном Јасеновцу. Међу усташким жртвама су биле три жене и осам мушкараца породице Тесла.

1941. године године хрватске усташе су побацале у јаму, заклале и спалиле све Србе из родног села нашег највећег научника Николе Тесле, Смиљана код Госпића. Данас у Смиљану, нема ни једне живе српске душе.

Попис каже да је 1941. године у Теслином родном месту Смиљану и околним засеоцима живела 621 особа српске националности. Од тог броја њих 558 је укупно убијено у логорима, а међу њима је било 74 деце.

У последњем рату током 90-их, Хрвати су убили још 20 Срба у Смиљану, међу којима и 8 њих који су преживели усташке покоље у Другом светском рату.

Зар Хрвати то да раде свом Хрвату? Или је у питању некакво невероватно лудило где оне које су прогањали само зато што су православни Срби, ођедном проглашавају Хрватима?

Оставите Коментар