Заменик косовског премијера и министар спољних послова, Беџет Пацоли, иначе је познат и као финансијер самопрокламоване „косовске независности“.

Он је свуда, његово присуство сваком значајном догађају је неминовно, а јавна и тајна политика, дефинитивно су његов терен.

Он је човек који се никада није доводио у директну везу са сукобима на Косову, али јесте са финансирањем ОВК, као и Ослободилачке војске за Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Иако је више познат као „владар из сенке“ и „финансијер из сенке“, за Пацолија се у свету чуло два пута, и то 1997. године када се у Лугану оженио италијанско-албанском певачицом Аном Оксом (право име Илиријана Хоџа), и то на спектакуларан начин, и почетком 1999. када је, тада, швајцарка државна тужитељка Карла Дел Понте упала у канцеларију његове фирме „Mabetex“ у Лугану.

Акцијом против Пацолија, она је постала позната ван граница Швајцарске – по захтеву руског државног тужиоца Јурија Скуратова две године је истраживала да ли је Пацоли давао мито руском председнику Борису Јељцину и његовим сарадницима, да ли је прао новац за њих и да ли су Јељцинове ћерке користиле кредитне картице његове фирме.

Међутим, после две године, тачније 2001. године, швајцарско тужилаштво се изјаснило да није пронашло никакве доказе против њега о незаконитим радњама, и да је истрага против њега завршена. Исте године Пацоли се развео од Ане Оксе.

А како је кренуо пословни успех Беџета Пацолија?

Почетком ’90-их министар спољних послова самопрокламоване државе Косово основао је грађевинску фирму „Mabetex“, чији је промет већ 1993. године прешао милијарду долара.

Ова фирма урадила је много послова у Русији. Реконструисала је руски парламент „Бели дом“, Думу, низ болница, школа, административних зграда, кућа за становање, али и, чак према Пацолијевим речима, „посао живота“ – реконструкцију председничке палате, чувени Кремљ. За годину и по дана, три хиљаде радника је радило у три смене на овом послу 1995. године, а цена целог посла била је милијарду и по долара.

Ова сума говори колико је богатство стекао садашњи министар, бизнисмен Беџет Пацоли. Према некој оквирној процени, само фирме које се баве грађевинарством остваре годишњи промет у просеку 800 милиона долара. А где су ту други послови, хотелски ланци „Diamond Swiss Group“ који има 9 хотела у Швајцарској, Русији, Казахстану, Сингапуру, Малезији и Косову, где је ту и ланац робних кућа, филмска и телевизијска компанија, менаџерска фирма која заступа интересе италијнских и швајцарских певача, кабловска телевизија у Швајцарској, недељника на Косову, текстилне фирме у Молдавији и Украјини.

На Косову је већ највећи предузетник. Уз хотел и робну кућу, има највећу фирму кој се бави осигурањем, као и банку.

Медији су писали да живи у Лугану, изнад језера, као и да улаз у вилу од 750 квадрата са затвореним базеном и погледом на Лугано, украшава скулптура југословенског вајара Душана Џамоње.

Отац је две одрасле ћерке, Селене и Абреше. Њиховим мајкама, Аустријанком и Словенком, никада се није женио, али је признао обе ћерке. Медији пишу да има колекцију од седамдесетак мерцедеса и авион. Његов хотел „Diamond Swiss“ са пет звездица је последњи хотел који су швајцарске власти дозволиле да се изгради на Луганском језеру, јер више нема простора.

Писало се да се Пацоли два пута састао са Милошевићем. Први пут у марту 1998. на састанку који су организовали Руси. Пацоли је тада наводно упозорио Милошевића да ће се догодити катастрофа ако настави своју политику. Тражио је да се прихвати реалност на Косову и дијалог са Ибрахимом Руговом и осталим косовским лидерим. Разговор је трајао четири сата.

Пацоли је рођен 1951. у селу Маревци, 40 километара од Приштине. Ово село је струју, воду и пут добило тек пре 30-так година године, и то је, наравно финансирао Пацоли.

Са 17 година је отишао у Хамбург код ујака, али, пошто није успео да га нађе, преживљавао је од прања судова. Сам се школовао и 1970. се уписао на студије спољне трговине. После студија се вратио у Југославију да одлужи војску у Титовој гарди. После војске се запослио у Аустрији у фирми која је производила машине за текстил. Потом се преселио у Швајцарску и формирао фирму преко које је продавао текстилне машине по целом свету. И тако је кренуо да осварује посао за послом.

Познато је такође да је кроз своје послове упознао Била Клинтона, Јељцина, Путина, Хелмута Кола, Силвија Берлусконија, Жака Ширака, Тони Блера и уз то научио 12 језика. Познанство са Јељцином траје још од 1979. године, када је Јељцин био директор фабрике за производњу врата и прозора на Уралу, и дружили су се. Када је Јељцин постао министар без портфеља и постао одговоран за рад министрства грађевине увео је Пацолија у неке кругове и обезбедио неке послове.

Leave a Reply