Зимски Крстовдан, слави се као успомена на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди.

Празник се везује за Богојављење и крштење Исуса Христоса, као и за дан посвећен Светом Јовану Крститељу, који је и крстио сина Божијег у реци Јордану.

Јесењи Крстовдан, 27. септембра по новом календару, обележава успомену на проналажење Часног Крста на Голготи на којем је разапет син Божији.

На овај дан, после литургије, у храмовима се обавља и чин водоосвећења, сутра на Богојављење, вода се освећује и ван храма, на рекама и другим отвореним местима.

Од Божића до Богојављења мрсни су сви дани, али се на Крстовдан, ма који дан од понедељак до петка био, строго пости, на води. Уколико падне у суботу и недељу, пост је разрешен на уље.

Овим постом се припремамо за празник Богојављења и за пијење богојављенске водице.

У нашем народу верује се да се вечерас у поноћ, пред Богојављење, отвара небо и Бог јавља људима. Чека се поноћ, а тада уз молитву треба изговорити жељу.

Обичаји

Према народним обичајима у неким деловима Србије на Крстовдан ваља да се опере сав веш и очисти кућа.

Пости се строго, први пут после Божића, јер је до овог дана било разрешење због великог празника. Зато је у српском народу остала изрека: Ко се крстом крсти, тај Крстовдан пости.

По народном предсказивању времена, који ветар дува на Крстовдан, тај ветар ће најчешће дувати током године. У Срему се говорило да се овога дана ветрови крсте (тј. укрштају, дувају један другоме у сусрет), па који надјача.

За људе рођене на овај дан верује се да на својим нејаким плећима носе сенку Часног крста и да су зато пред Богом посебно одговорни за своје поступке.

На Крстовдан су се, преносе хроничари, јели остаци бадњеданског пасуља и – спремане су пихтије. Али како је Крстовдан посни дан, то су их јели сутрадан, на Богојављење.

Такође, постоји и богата традиција брања и свећења босиљка на данашњи дан. Ова биљка је у нашем народу позната као божја и веома је важна за наше обичаје. Кажу да се прво сади босиљак, па тек онда друге биљке и цвеће. Зато би данас свако требало да у кућу унесе мало босиљка – за успех и здравље свих у дому. Слично томе, босиљак треба закачити на икону да цела година не би ишла наопако, а кажу да се ваља и попити чај од босиљка.

На Крстовдан важи правило строгог поста, само на хлебу и води, док је храна животињског порекла строго забрањена. Занимљиво је да је на Крстовдан дозвољено једење грожђа, док је друго воће такође забрањено.

Одлазак у цркву по свету воду, паљење свеће за здравље, те молитва, спадају у обавезне радње сваког верника на овај велики празник.

Крстовдан је дан када се цео свет моли и позива на покајање, како би се очистили од грехова и били достојни Исуса Христа.

Акатист часном крсту почиње једном моћном реченицом:

Радуј се, Крсте, јер на Теби Христос, Бог наш, својевољно рашири руке Своје и изврши наше спасење!

Ова молитва има за циљ да подсети сваког верника како нас безначајни проблеми вуку на дно, а на свету има толико ствари за радовање.

Толико ствари због којих морамо и требамо да се захвалимо Богу! Оно што је стварно важно (породица, деца, здравље, здрави и живи родитељи, пријатељи) често узимамо олако, а управо је то оно на чему требамо да будемо захвални.

Нека због свега овог Крстовдан буде дан поновног почетка, дан радовања, дан захвалности… Размислите добро шта је то што вас чини истински срећним, подигните главу ка небу и искрено се захвалите Богу.

Али најпре, не заборавите да се радујете. Радујте се сваки дан, радујте се јер је Крстовдан, јер сте здрави, јер имате некога кога волите и ко вас воли.

У дванаест дана, почињући од Божића а закључно с Крстовданом, огледа се дванаест месеци године која долази, па какво је време ког дана такво ће бити у месецу који том дану одговара по редоследу.

  • Ако је на Крстовдан облачно, зима ће бити богата снегом
  • Ако је суво, наредна година ће бити сушна
  • Ако до Крстовдана не оду ласте, неће бити јаке зиме
  • Тиха киша о Крстовдану предсказује благу зиму
  • Грмљавина о Крстовдану предсказује плодну годину
  • После топлог и сувог септембра предстоји хладан и кишовит октобар
  • Септембарска киша донеће злато њивама, а отров виноградима
  • Какав септембар око Крстовдана, такав нас очекује март наредне године

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар