Докторка Даница Грујичић причала је о корони и њеном личном искуству са овим опаким вирусом.

Увек може боље, али здравствени систем се одржао. Мојим колегама и медицинским сестрама треба одати дужно признање за све што су радили, каже проф. др Даница Грујичић, директорка Института за онкологију.

Говорећи о вирусу докторка Грујичић је навела се се, откако се појавила инфекција Цовид-19, сазнања о овом биолошком агенсу су се мењала.

  • Лично сам дубоко убеђена да се ради о лабораторијском вирусу и некој врсти биолошког оружја. Kоји болестан ум га је направио и с којим циљем, на то питање не могу да одговорим, посебно не као неко ко је цео свој живот посветио спасавању, а не уништавању људских живота. Било како било, једно што се није мењало све време и што важи и данас, јесте превенција преношења болести, као што је ношење маски, прање руку, редовна хигијена, купање и прање косе. Убеђена сам да, ако се будемо придржавали заштитних мера, тај тренутак није далеко. Оно што овај други талас чини другачијим јесте далеко већи број заражених са лакшом клиничком сликом. Такође је другачији начин и ширења заразе. Ако смо у првом таласу инфекцију добијали од спољашњих контаката, у другом таласу су оболели углавном добијали инфекцију од својих укућана или људи који нису имали директан контакт са зараженима (при овом мислим на здравствене раднике).

На питање да ли смо нешто могли другачије, докторка одговара:

  • После битке сви су генерали. Сматрам да је државни здравствени систем у сваком случају положио испит. Читаве болнице и клиничко-болнички центри су буквално преко дана прелазили на потпуно нови режим рада и мојим колегама и медицинским сестрама који су радили у тим системима треба одати дужно признање за све напоре које су уложили. Здравствени радници у ковид центрима су стицали и своја искуства у терапији критично оболелих, укључивали одговарајућу терапију према протоколима који су се током епидемије и мењали. Увек може боље, али се здравствени систем одржао.

Докторка је испричала и да је сама прележала корону.

  • Имала сам доста среће јер сам имала благу клинички слику, једно поподне температуру 37,3 која је спала након таблете „диклофенак“ а коју сам попила, након тога сам пар дана имала мало болове у мишићима који су такође пролазили на „диклофенак“ и после тога више нисам имала никаквих симптома. Оно што мислим да сам добро урадила јесте то што сам одмах почела да мирујем, да лежим, свела сам физичке активности на минимум, никакво напрезање, узимала сам два грама витамина Ц и пила витамин Д онако како то пише у препорукама за лечење лакшег облика инфекције. Основно је било мировање и мислим да сам се зато тако брзо опоравила.
  • Мој савет свима, чим осетите да се не осећате добро, одмах апсолутно мировање и преглед код лекара, који ће онда одлучити какву терапију треба да узимате. Знам да већина људи мисли да обична прехлада не може да се искомпликује. Ипак, у време када је Цовид-19 међу нама, морамо мислити на њега и, наравно, боље спречити него лечити компликације. Придржавати се још увек свих мера превенције. Здрава храна, умерена физичка активност прилагођена организму, боравак у природи када год је то могуће, пратити природни биоритам и наравно најважније, здрава животна средина.

Оставите Коментар