Више нема сумње иако се деценијама спекулисало и нагађало.

Људски остаци пронађени 1993. и 2007. године код Јекатеринбурга припадају некадашњем руском цару Николају Другом, члановима његове породице и пратње, показала су сложена молекуларно генетичка испитивања.

Истражни комитет Русије навео је да седам од 11 пронађених остатака припада члановима једне породице, укључујући мајку, оца, сина и четири ћерке, преноси Тасс.

– Резултати упоређивања генетских профила пронађених остатака с узорцима живих потомака породице Романов, и по мушкој и по женској линији, доказују да остаци припадају Николају Другом и члановима његове породице – наводи се у саопштењу.

То потврђују и резултати упоређивања с остацима бившег цара Александра Трећег, оца Николаја Другог.

– Резултати испитивања у циљу успостављања генетске везе између цара Александра Трећег и преминуле особе идентификоване као цар Николај Други, доказују да је реч о оцу и сину – наводи Kомитет.

Истрага смрти Николаја Другог и чланова његове породице отворена је 1993. године.

Николај Други је био руски цар од 1894. до 1917. године, када се одрекао престола током Фебруарске револуције. Сутра се навршава 100 година откако су бољшевици у Јекатеринбургу стрељали бившег цара и чланове његове породице, нешто више од осам месеци по преузимању власти.

Деценијама се нагађало да је неки члан царске породице преживео покољ, али ова истраживања стављају коначну тачку на те спекулације.