Истарски жупан Борис Милетић оштро је реаговао на изјаву градочелника Новог Сада Милоша Вучевића који је рекао да не разуме Србе који летују у Хрватској за време прославе злоничачке акције Олуја и где су мета шовинизма и прогона.

Милетић, који је целој Истри познат по корупцији, очигледно је нашао времена да се одвоји од руског тајкуна Николаја Викторова према коме се опходи попут наслова песме Синана Сакића „Реци све жеље“ (ако следи коверта), па да одбруси како је његов крај мултикултуран, толерантан и отворен за све.

И, заиста, бројни примери говоре о томе. Да Милетићеви следбеници негују мултикултуралност најбоље показује случај из 2019. године, када у Пули разуларени „домаћини“ са усташким капама нису дозволили верницима да уђу у цркву СПЦ, а онда су је и покрали.

Да су сви добродошли, па и мала деца, показали су у Умагу 2017. године када је директор Егзита уз бруталне увреде и претње на националној основи нападнут док је држао мало дете у рукама.

Пре две године у Поречу српском туристи изгребана су кола и остављен низ увреда на рачун „четника кољача“ који се, замислите, усудио да паркира ауто и оставља паре у Истри. Какав чин агресије!

Ово је само делић инцидената који сведочи да је онај виц аутентичан у коме се потврђује да је врхунац провода на хрватском приморју: Нико ме није дирао.

Из крила Викторова, Милетић је мултикултуралност показао и тако што је био на челу прославе Олује у том региону где су се чуле усташке и шовинистичке пароле.

Ваљда би у духу те мултикултуралности добро дошло још Срба туриста, па да се побију за ХОС-овски пук у пулској Арени као ономад робови у Колосеуму, а победник би у знак чуве истарске толеранције добио аплауз и покрштавање.

Пише: Томо Ловрековић

Оставите Коментар